2025 15. kitabı
Okunma: 02 Mart 2025 11:11
Klasik deneme anlayışının ötesinde, okuyucuya sarsıcı sorular yönelten, alışılmış düşünce kalıplarını ters yüz eden bir metin olarak karşımıza çıkıyor. Bireyin özgürlüğü, toplumun görünmez baskıları, dilin sınırlayıcılığı, iktidar yapıları ve aşk gibi konuları felsefi ve psikolojik bir derinlikle ele alan kitap, otoriter zihniyetin yalnızca devletlerde değil, bireyin en özel alanlarında bile nasıl kökleştiğini gözler önüne seriyor. Vassaf, kitabında salt akademik bir dil kullanmıyor; aksine, insanı iç dünyasına yönelten, provokatif ve düşündürücü bir üsluba sahip. Günlük hayatın içinde sıkışıp kaldığımız, farkına bile varmadığımız hapishaneleri tanımlarken, bireyin özgürlüğüne giden yolu da arıyor. Ancak bu özgürlük, rahatlatıcı bir özgürlük değil. Kitabın en güçlü yanı da bu noktada ortaya çıkıyor: Özgürlük aslında bir cehennem midir? Kitabın bölümleri birbirinden bağımsız gibi görünse de, aralarındaki derin bağ net bir şekilde hissediliyor. Örneğin, “Özgürlük Cehennemdir” başlıklı bölümde bireyin özgürlüğü kazanmasının getirdiği ağırlığı tartışırken, “Sarhoş Olun” bölümünde bu yükten kurtulmanın yolları üzerine düşündürüyor. Yazar, bir yandan bireyin içinde bulunduğu toplumsal düzenin onu nasıl yönlendirdiğini anlatırken, diğer yandan bu düzeni aşmanın mümkün olup olmadığını sorguluyor. Kitap boyunca en çarpıcı olan noktalardan biri, Vassaf’ın sözcüklerin insan zihnini nasıl hapsettiğine dair eleştirileri. Dil, düşünceyi şekillendirirken, aynı zamanda onu sınırlandırıyor. “Birbirimizi anlayamayacağımız korkusuyla, sözcükleri gereğinden çok fazla kullanıyoruz.” gibi cümleler, aslında günlük hayatımızda fark etmeden içine düştüğümüz iletişim tuzaklarını ortaya koyuyor. Vassaf’ın otoriteye ve totaliter yapıya yönelik eleştirileri sadece devlet ya da siyasi sistemlerle sınırlı değil. Ona göre, aşk, aile, eğitim ve sanat da kendi içinde totaliter düzenler yaratabilir. Özellikle aşkın toplumsal kalıplara nasıl hapsedildiğini anlattığı bölümler, okuyucuya alışılmış romantik söylemlerin ne kadar yüzeysel ve manipülatif olduğunu düşündürüyor. Bunların yanı sıra, kitabın en şiirsel ve vurucu bölümlerinden biri “Sarhoş Olun” başlığı altında karşımıza çıkıyor: “Her zaman sarhoş olmalı. Her şey bunda. Tek sorun bu. Omuzlarınızı ezen, sizi toprağa doğru çeken Zaman’ın korkunç ağırlığını duymamak için, durmamacasına sarhoş olmalısınız. Ama neyle? Şarapla, şiirle ya da erdemle, nasıl isterseniz. Ama sarhoş olun.” Bu çağrı, bireyin gerçek anlamda özgürleşebilmesi için zihnini ve ruhunu mevcut düzenin zincirlerinden nasıl kurtarabileceğine dair güçlü bir metafor sunuyor. Kitap boyunca en çarpıcı olan şey, Vassaf’ın eleştirileri sadece dış dünyaya yöneltmemesi, okuyucuyu da kendi iç dünyasına bakmaya zorlaması. Eleştiriler sert ve acımasız; okuyucuyu rahatlatmak ya da ona bir çözüm sunmak gibi bir amacı yok. Aksine, bir kez okunduğunda, zihinde uzun süre yankılanacak sorular bırakıyor. Özetle, Cehenneme Övgü, özgürlük, bireysellik, dil, aşk ve iktidar kavramlarını sorgulatan, düşünmeyi seven herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap. Ancak bu kitap, kolay bir okuma vaat etmiyor; aksine, okuyucusundan aktif bir katılım ve zihinsel çaba bekliyor. Sorgulamak, eleştirmek ve var olan düşünce sistemlerini ters yüz etmek isteyenler için, Gündüz Vassaf’ın bu eseri tam bir başucu kitabı niteliğinde.
Cehenneme ÖvgüGündüz Vassaf · İletişim Yayınları · 202512,9bin okunma