"Aldanmak istenen aldanır"
2025 22. kitabı
Okunma: 03 Mart 2025 11:58
"𝗛𝗶𝗰̧𝗯𝗶𝗿 𝗸𝗶𝘁𝗹𝗲 𝗮𝗹𝗱𝗮𝘁ı𝗹𝗺𝗮𝗸 𝗶𝘀𝘁𝗲𝗺𝗲𝗱𝗲𝗻 𝗮𝗹𝗱𝗮𝘁ı𝗹𝗮𝗺𝗮𝘇. 𝗘𝗻 𝗮𝘇ı𝗻𝗱𝗮𝗻 𝘂𝘇𝘂𝗻 𝘀𝘂̈𝗿𝗲 𝗮𝗹𝗱𝗮𝘁ı𝗹𝗮𝗺𝗮𝘇." Sy.241 Bir yerde aldatan bir kesim varsa, orada aldatılmak isteyen bir kesim de var demektir. 'Aldatılmak isteyen' tabiri son derece doğru ve yerinde bir tabirdir. Çünkü kitleler genelde 'sorgulamaktan' kaçınırlar ve sorgulamayan kişiler doğal olarak başkaları tarafından aldatılmaya ve yönlendirilmeye kapı aralarlar. Ne yazık ki sorgulamadığı sürece aldatılıp aldatılmadığının da farkında olamazlar. Bu nedenle özellikle din-inanç gibi hassas konularda ezberci gelenekten gelen düşüncelerimizi ve önyargılarımızı bir kenara bırakarak muhakeme ve sorgulama yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Kitabın içeriğine değinecek olursak; Yaşar Nuri Öztürk'ün , kökleri Emevi dönemine dayanan ve dine sokulan hurafelerle toplumun nasıl aldatıldığını, İslam diniyle bağdaşmayan uygulamaların, söylemlerin ve geleneklerin nasıl dinleştirildiğini, gelinen noktada Türk toplumunun İslam'ın özünden nasıl uzaklaştırıldığını açık, net ve cesur bir şekilde ele aldığını görüyoruz. Yaşar hoca, "Allâh ile aldatılmanın" özellikle iki nedenden kaynaklandığını şiddetle belirtiyor. Birincisi; Arap diline kutsallık atfedip Kuran-ı kendi ana dilinde okumamak. "Eğer dil kutsal sayılırsa bu kutsallığa bağlı olarak o dilin toplumu, ırkı, coğrafyası, kültürü art arda kutsallaştırılır. Ve bunca kutsallığın altında dilin taşıdığı mesaj ezilir, unutulur veya ikincil duruma düşer. En azından dilin coğrafyası, milleti, kültürü dinin verileriyle karışır, dinleşen dilin kutsallaştırılması halinde mesaj kaçınılmaz bir biçimde kenara itilir." İkinci önemli neden ise; aklın kullanılmaması ve sorgulama yapılmaması. "Allah ile aldatılma zulmünün aşılması için sadece temel çare değil, tek çare aklı işletmektir." Sy.9 "Kuran'ın tanıttığı Allâh, susup pusmayı değil, konuşup düşünmeyi, ardından da eyleme geçmeyi ibadet saymaktadır." Yaşar hoca, kitabın başlarında öncelikle Allah ile aldatılmanın nasıl başladığına dikkat çekiyor; "Müslüman kitlelerin Allah ile aldatılması, İslam'a Arap-Emevi saltanatçılığı musallat olduğunda başladı. Yani İslam'ın, saltanat ve hegemonya aracı yapılmasıyla başladı." "Dinde olmayan birçok haram, sevap, dokunulmaz alan, kural, ibadet icat edilmiştir. 'Dindarlık' yapay kutsallara saygıyla eşitlenmiştir. Bu durumda, Allâh ile aldatanların anladığı anlamda 'dindar' olduğunuzda gerçek dinin dışına çıkarsınız. Onların anladığı gibi 'dindar' olmadığınızda ise 'dinsiz' diye damgalanırsınız. Tezgah işte böyle kurulmuştur." Daha sonrasına gelecek olursak, aldatma zulmünden nasıl kurtulacağını da şu şekilde vurguluyor Yaşar hoca; "Kurtuluş seferberliği ve kurtuluş teolojisi için temel söylem, bizce kısa ve net: 'Atalar dinini bırak, Kuran-ı din yaparak yeniden dirilişe bak! Veya; Emevi-çöl fıkhını bırak, Kuran'dan hareketle uzay fıkhını oluşturmaya bak!" Aslında baktığımız zaman anlatılmak istenen gayet açık ve net. Ancak sorgulamanın ve düşünmenin verdiği ağırlıktan mıdır yoksa ezberci geleneğin kolaylığına sığınmaktan mıdır bilinmez, büyük bir çoğunluk Yaşar hoca gibi dinin gerçeklerini yansıtmaya çalışan hocalara karşı büyük bir önyargı ve nefretle yaklaşmaktalar. Burdan da anlıyoruz ki insanlar, ya bilmediklerinin düşmanıdırlar ya da bildikleri halde işlerine gelmediği için düşmandırlar gerçeğe... Son olarak şunu da belirtmem gerekir ki, kitapta Yaşar hocaya katılmadığım bazı kısımlar oldu. Fakat bu, onun din adına büyük bir gerçekliği, (çoğu günümüz ilahiyatçılarının yapamadığı veya yapmadığı) cesur yüreklilikle ortaya koyduğu gerçeğini değiştirmiyor. İncelememi Yaşar hocanın şu sözleriyle bitirmek istiyorum; "Kamil ve halis bir mümin, kendisini birinci sınıf müslüman, başkalarını ikinci sınıf müslüman asla ve asla göremez. Böyle bir iddiacılığa imanı, irfanı, edebi, Allah'a ve insana saygısı izin vermez. Bir adam, bu yetkiyi kendinde görebiliyorsa iman ve irfandan nasibi yok demektir..!" Herkese bol sorgulamalı ve bol istifadeli okumalar dilerim..
Allah ile AldatmakYaşar Nuri Öztürk · Yeni Boyut Yayınları · 20091,311 okunma
1 +1'leme
1.861 Gösterim
Kaleminize sağlık İlknur Hocam, Yaşar Nuri Hoca'nın en iyi kitabına şahane inceleme yazmışsınız. 👏 Bizim ülkemizdeki insanlar İslam Dini diye bozulmuş Emevi Diniyle daha 5-6 yaşlarında kuran kurslarında bilinçli şekilde zehirleniyorlar. O yaştaki çocukların düşünme yetileri olmadığı için her söylenileni mecburen doğru kabul edip içselleştiriyorlar. O çocuklar büyüdüklerinde zekaları, deneyimleri çocukluklarına göre 10 kat artsa bile hala o çocukluktaki ezberlerinin dışına çıkamıyorlar. Ülkemizdeki tüm kuran kursları maalesef ki gerçek İslam'ı anlatmıyor. Şu yaptığınız incelemeyi bile sağlıklı şekilde algılayıp sorgulayabilseler hayatları değişecek. Ama kitabın yazarına bakıyorlar orada Yaşar Nuri Öztürk adını görünce cehennem zebanisini görmüş gibi kaçıyorlar 😊 böyle insanlara 100 saat en doğru din eğitimi de verilse işlemez, onlar çocukken kaybettiler. Kaleminiz daim olsun. ✨
İlknur
♛hakan♞kutlu♛ çocukluk dönemi önemli hocam siz şanslıymışsınız 😂 Çocuğa kendi doğrularımızı dikte etmek ve belli kurumlar tarafından yönlendirilmelerine izin vermek, onları sınırlandırmak ve belki de zihinsel yeteneklerini köreltmektir bana göre. Bunun yerine onların özgürce soru sormalarını, sorgulamalarını sağlayarak kendi cevaplarını bulmalarına yardımcı olmak daha sağlıklı bana göre. Zaten özgür zihinler er geç doğruyu bulurlar öyle değil mi 😊
Yaşar Nuri Hoca en azından bu ülkede insanların beynindeki örümcek ağlarını temizlemiş, insanlara düşünmeyi ve akletmeyi hatırlatmış ve mantık dini olan İslam'ın doğru anlaşılabilmesi için hurafelerden temizlenmesini amaçlamıştır. Benim de gözümün ve gönlümün açılmasına katkıda bulunmuştur. Rabbim kendisinden razı olsun. Güzel bir inceleme tebrik ederim.
İlknur
Teşekkürler hocam düşüncelerinize katılıyorum. Keşke çok daha önce okusaydım dedirten bir kitaptı. Ama geç de olsa istifade edebildiğime seviniyorum.
İlknur Ben de teşekkür ederim.:)) Kendisini daha da iyi anlamak için sohbetlerini ve programlarını da tavsiye ederim. Ayrıca İslam Nasıl Yozlaştırıldı ve Maun Suresi kitaplarını da şiddetle tavsiye ederim. Düşünce sisteminizde farklılık yaratacaktır.
İlknur
Sҽɾƙαɳɳ kitaba başlamadan önce videolarını izlemeye başlamıştım, fırsat buldukça da izliyorum. Aslında alanım olduğu için daha doğru bilgi edinmek adına Yaşar hoca gibi gerçekleri yansıtan hocaları takip etmeye dikkat ediyorum. Kitap tavsiyeleriniz için de ayrıca teşekkür ederim.
İlknur Hocam kaleminize sağlık incelemeniz çok güzel olmuş.👏🏻👌🏻 Sizi canı gönülden tebrik ediyorum alanınız olduğu için bu kitabı okumanız, inceleme yazmanız çok kıymetli.👏🏻👌🏻 Bir çok meslektaşınız okumadan direk eleştirilerde bulunuyor. Halbuki asıl onların okuması gerek. Yaşar Nuri Öztürk'ün hatası varsa onuda dile getirmek için yine okumaları lazım. Kaldı ki hatasının olması dile getirdiği gerçekleri yok saymaz. Sizde bunu çok güzel ifade etmişsiniz zaten. Zaman zaman yorumlarınızıda takip ediyorum cevaplarınız gercekten çok değerli. Tekrar cesaretiniz, incelemeniz için tebrik ediyorum. Keyifle takipteyim 🦋🥰💐
İlknur
Teşekkür ederim Aypi68 hocam. Önemli bir konuya parmak basmışsınız. Dediğiniz gibi özellikle bu konunun alanına sahip kişiler farklı bir bakış açısı edinmek için bile olsa Yaşar hoca ve onun gibi dinin görünmeyen karanlık tarafına ışık tutan hocaları okuması ve tarafsız bir şekilde ele alması gerekiyor. Ben de elimden geldiğince bunu yapmaya çalışıyorum. Sizin gibi güzel yürekli insanların yorumları da benim için çok kıymetli bu anlamda🥰💐💐🦋
İlknur Kesinlikle Hocam. Siz buna çok güzel öncülük ediyorsunuz sayılarınız çoğalsın inşallah 🥰💐🦋
Aypi68 🙏🏻🍀🍀