Karamazov Kardeşler
2025 5. kitabı
Okunma: 02 Mart 2025 18:45
Eser 1880 yılında yayımlanmıştır.19. yüzyılın başlarında geçmektedir.Dostoyevski’nin son eseridir.Kitapta diğer yazdığı eserlerden izler bulmak mümkün.Özellikle genel hatlarıyla bana suç ve cezayı hatırlattı diyebilirim.Yazar bunu yazdıktan 4 ay sonra vefat ediyor.Bu da bence önemli bir ayrıntı. Kitapta Dostoyevski’nin hayatından izler bulmak mümkün.Bu açıdan baktığımızda en önemli noktalardan biri de yazarın 1878 de üç yaşındaki küçük oğlunu kaybetmiş olması olabilir.Bunu romanda Alyoşa’ ya tüm iyi özellikleri vermesinden çıkarabiliriz. Kitaptan çok ayrıntıya girmeden genel hatlarından bahsedecek olursak; Eserimiz ahlaksız, çocuklarına karşı hiçbir sorumluluk hissetmeyen bir baba ve onun üç oğlu arasında şekilleniyor. En büyük oğul Dimitri babasına en çok benzeyen karakterdir.Zevke, paraya, eğlenceye düşkündür.Yaptığı hataları umursamaz bir tavrı vardır. Diğer oğul İvan ise iyi bir eğitim almış zeki bir karakterdir.Ateist ve kuşkucu bir yapısı vardır.Genel olarak insanların iyiliğe ulaşması için yollar arayan bir düşünce yapısıdır bu. Ailenin en küçük oğlu Alyoşa ise kitabın baş kahramanıdır.Alyoşa’nın karakteri iyilik ve güzelliklerle doludur.En ön plana çıkan özelliği ise insanları yargılamaktan kaçınmasıdır.Babası da dahil herkesi iyiliğe yönlendirmeye çalışır. Bu üç kardeşin karakterleri dönemin rus halkını yansıtıyor.Ve tabi yazar dostoyevskinin iç dünyasını… Kitabı genel olarak beğendim.Kalınlığına bakınca biraz korkmuştum ama akıcılığı sayesinde hiç zorlanmadan merak ederek okudum.Tabi bazı kısımları fazla uzatılmış gibi geldi ama kitaba bütün olarak bakmak lazım.Ben okurken çok zevk aldım.Kalınlığı sizi ürkütmesin.Hala okumadıysanız daha fazla geç kalmayın derim. Keyifli okumalar ! Fyodor Dostoyevski Karamazov Kardeşler
Karamazov KardeşlerFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202545,2bin okunma