Dostoyevski – Ebedi Koca: İnsanın Kendi Gölgesine Tutsaklığı
Bazı romanlar vardır ki sadece bir hikâye anlatmaz; insan ruhunu didik didik eder, kalbin karanlık dehlizlerine fener tutar. İşte Ebedi Koca, tam da böyle bir eserdir. Dostoyevski burada sadece aldatılan bir adamın öfkesini değil, insanın içindeki zayıflıklarla, saplantılarla ve asla iyileşmeyen yaralarla nasıl yaşadığını anlatır. Ve belki de en acısı şudur: Bu hikâyede kimse masum değildir.
İki Adam, Tek Kadın ve Bitmeyen Bir Hesaplaşma
Romanın merkezinde iki adam vardır: Velçaninov ve Pavel Pavloviç. Biri, hayattan zevk almayı bilen, bencil ve umursamaz bir adam. Diğeri, aldatılan, küçük düşürülen ama bu yenilgiden asla kurtulamayan, gölgesiyle yaşayan bir zavallı. Ama Dostoyevski’nin dünyasında hiçbir şey göründüğü kadar basit değildir. Bu iki adam arasında dolaşan şey yalnızca ölü bir kadının hayaleti değil, çok daha derin bir şeydir: Güç ve acziyetin sonsuz savaşı.
Pavel Pavloviç, ölen karısının eski âşığı Velçaninov’un kapısını çaldığında, aslında onun hayatına değil, ruhuna sızmaya gelir. Velçaninov’u huzursuz etmek, onu korkutmak, belki de intikam almak ister. Ama bir noktadan sonra fark ederiz ki, bu bir hesaplaşmadan çok, bir bağımlılığa dönüşmüştür. Pavel Pavloviç, Velçaninov’a tutunmadan var olamayan bir adamdır artık. Ve en dehşet verici olan da budur: İnsanın kendi kimliğini, bir başkasının gözlerinde araması.
İhanet ve İnsanın Kendine Yabancılaşması
Bu roman sadece bir aldatma hikâyesi değildir. Asıl ihanet, insanın kendine ihanetidir. Pavel Pavloviç’in acısı, karısının sadakatsizliğinden çok, kendi güçsüzlüğünü bilmekten gelir. Velçaninov ise, geçmişte yaptığı yanlışların bedelini, peşini bırakmayan bu adamın varlığıyla öder. Dostoyevski burada, insanın en derin korkularından birini anlatır: Başkalarının hayatında silinmez bir iz bırakmak ya da bir başkasının gölgesinde kaybolmak.
Velçaninov, her şeye rağmen güçlü görünmeye çalışır, ama içten içe çürümektedir. Pavel Pavloviç ise ezilen adam rolünü oynar, ama belki de gerçekte daha tehlikelidir. Çünkü bir insan kaybedecek hiçbir şeyi kalmadığında, artık her şeyi yapabilir. Dostoyevski, iki karakteri de ahlaki açıdan aklamaz; çünkü bilir ki, insan ruhu asla tek bir renkten ibaret değildir.
Kim Gerçekten Özgür?
Romanın belki de en sarsıcı sorusu budur: Bu iki adamdan hangisi gerçekten özgürdür? Velçaninov, hayatına devam eden adam gibi görünse de, geçmişinden kaçamaz. Her köşede, her gölgede Pavel Pavloviç’in hayaleti vardır. Pavel Pavloviç ise yenilmiş, aldatılmış ve küçümsenmiş bir adamdır, ama bir yandan da Velçaninov’un ruhunu avucunda tutar. Dostoyevski burada, gücün ne olduğunu sorgular: Birine hükmetmek mi, yoksa onun zihninde kalıcı bir yara açmak mı?
Belki de gerçek zafer, birini yenmek değil; onun asla unutamayacağı bir iz bırakmaktır.
Belki de Ebedi Koca'nın en sarsıcı yönü şudur: İhanetler unutulabilir, ama insanın kendi ruhuna ihanet etmesi asla affedilmez.
Dostoyevski’nin Sessiz Çığlığı
Ebedi Koca, bir ihanet hikâyesinden çok daha fazlasıdır. Bu, insanın kendini arama ve kaybetme hikâyesidir. Dostoyevski, her satırda şunu fısıldar: Bir başkasına yenilmek acıtır; ama insanın kendi ruhuna yenilmesi öldürür. Velçaninov’un huzursuzluğu ve Pavel Pavloviç’in çaresiz öfkesi, insan doğasının ne kadar karmaşık ve kırılgan olduğunu gösterir. Ve en korkutucu olan şudur: Hepimiz bir başkasının hayatında ya bir iz bırakırız, ya da bir gölgeye dönüşürüz.
Peki ya sen? Kendi hayatının efendisi misin, yoksa başkasının hikâyesinde bir figüran mı?