2022 8. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2022 00:00
Bu ilginç kitap tarihin değişik dönemlerinde gerçekleşen altı hikayeden oluşuyor. Sonuncu hariç hepsi iki parçaya bölünmüş ve böylece anlatı tek bir kitapta içiçe geçmiş 11 ayrı anlatıdan oluşuyor. İlginç noktalardan biri, her hikayenin ana karakterlerinden birinin bir başka hikayeyle ortak olması. Böylece bütün hikayeleri okuduğunuz zaman birbiriyle uzaktan ilişkili bir dizi hikaye haline dönüşüyorlar. İlk hikaye 19. yüzyılda. geçiyor ve Bay Ewing’in maceralarını anlatıyor. İkincisi borçları yüzünden İngiltere’den kaçan ve iş bulmak için Belçika’ya gidip sağlık sorunları yüzünden yardıma ihtiyaç duyan eski bir ünlü müzisyenin yanında çalışmaya başlayan Frobisher’ı anlatıyor. Üçüncü hikaye bir nükleer enerji santralini araştıran gazeteci Luisa Rey’i anlatıyor. Dördüncü hikayede Mr. Cavendish kandırılıyor ve otel olduğunu sandığı bir kuruma yatırılıyor. Beşinci hikaye yakın gelecekte geçiyor ve bir isyana karışan bir klon olan Sonmi’yi anlatıyor. Son hikaye (ikiye bölünmemiş) uzak bir gelecekte Sonmi’ye bir tanrı olarak tapınan ilkel bir toplumu anlatıyor. Bendeki kitap basılışının 20. yılı özel baskısı ve buradaki önsözde David Mitchell kitabın Rus Matruşka bebekleri gibi içiçe geçen yapısını anlatıyor. Anlaşılan ana fikrini Italo Calvino’nun If On A Winter’s Night A Traveler kitabından almış (ben okuduğumda çok da beğenmemiştim). Calvino’nun kitabı da içiçe geçen hikayelerden oluşan yapısını Binbir Gece Masalları’ndan almış. Bu yapının dışında kitapta aynı zamanda her hikayeyi diğer hikayelerin içinde simgeleyen bir nesne olmasına özen gösterilmiş. Bir de ima edilen ama açıkça söylenmeyen bir fikir, bazı kişilerin daha önceki hikayelerdeki kişilerin yeniden doğmuş halleri olabileceği fikri. Son derece talepkar bir kitap, dikkatli okuma seansları gerektiriyor, ama sonuç tatmin edici. Wachowski kardeşlerin çektiği ve Tom Hanks gibi parlak aktörlerin birden fazla rolü oynadığı filmi de sevdiğimi söylemeliyim.
Bulut AtlasıDavid Mitchell · Doğan Kitap · 2017272 okunma