·482 syf.····Okunma: 07 Mart 2025 13:20 Ünlü Viyanalı doktor Josef Breuer, karısıyla Venedik'te tatildeyken bir kadın kendisinden önemli bir konu hakkında görüşme talep eder. İlk başta biraz isteksiz davransa da, kadınla görüşmeyi kabul eder. Kadın, en yakın arkadaşlarından birinin Friedrich Nietzsche adında bir filozof olduğunu ve ciddi bir hastalıktan muzdarip olduğunu, Dr. Breuer'in kendisine yardım etmesini istediğini söyler. Breuer kabul eder. Bu kadın, arkadaşlarının yardımıyla Nietzsche'yi Dr. Breuer ile görüşmeye ikna eder. Nietzsche uzun süreli bir tedaviyi kabul etmekte isteksizdir. Breuer onunla bir anlaşma yapar. Breuer, Nietzsche'ye migren gibi hastalığının fiziksel yönleriyle ilgili yardım edecek ve karşılığında Nietzsche de Breuer'in hayatında anlam bulmasına ve büyük sorulara cevap bulmasına yardımcı olacaktır. Elbette, Nietzsche ile böyle bir anlaşma yaparsanız, işler planladığınız gibi gitmeyecektir. Nietzsche, büyük bir filozof olarak tanınmasının boşuna olmadığını kanıtlar. Breuer bir noktada şunu söylüyor: " Artık kendimi kandırmanın bir anlamı yok. Seanslarımızda iki hasta var ve bu ikisinden daha acil olanı benim. " Bundan sonra olanlar hikayenin geri kalanını oluşturuyor.
' Nietzsche Ağladığında ' tarihi bir romandır. İçinde anlatılan karakterlerin ve ilişkilerinin çoğu gerçektir. Irvin Yalom'un araştırmasını iyi yaptığı açıktır. Breuer ile Nietzsche arasındaki ana ilişki ise kurgusaldır. Sigmund Freud hikayede birkaç kısa görünümde bulunur ve genç ve havalı biridir, hayal ettiğimiz Sigmund Freud'dan çok farklıdır.
Roman psikoterapinin başlangıcını anlatmaya çalışıyor ve aynı zamanda Nietzsche felsefesinin bir girişini oluşturuyor. Psikoterapi kısmı fena değildi ama Nietzsche felsefesi kısmı büyüleyiciydi. Nietzsche bizi düşündüren birçok şaşırtıcı şey söylüyor. Efsanevi " Beni öldürmeyen şey, beni güçlendirir " sözünün aslen Nietzsche tarafından söylendiğini keşfetmek beni şaşırttı. Gülümsedim çünkü bu söz, iş yerinde işler zorlaştığında nesiller boyu patronlar tarafından takım arkadaşlarına ilham vermek (ve işkence etmek) için kullanılıyordu. Patronum bunu bana işteki ilk haftamda söyledi ve ben de o sözden ve patronumdan uzun süre nefret ettim
Nietzsche'nin kitaplarından birini, özellikle de ' Böyle Buyurdu Zerdüşt'ü her zaman okumak istemiştim ve şimdi Yalom'un kitabını okuduktan sonra onu da en kısa zamanda okumak istiyorum.
' Nietzsche Ağladığında ' kitabını okumaktan keyif aldım . Psikoterapi alanının nasıl ortaya çıktığına dair ilginç (ama hayali) bir anlatım sunuyor. Ayrıca Nietzsche'nin felsefesine dair büyüleyici bir giriş kitabı.