2024 76. kitabı
Marie-Henri Beyle (Stendhal),on altıncı yüzyılda geçen bir İtalyan öyküsünden esinlenerek yazdığı Parma Manastırı'nı , 1839 yılında, yedi haftada tamamlamış. Kahramanlık hikâyeleri ile büyüyen soylu Fabrizio del Dongo'nun başına gelen sıra dışı olaylar anlatılır romanda.Yazar sık sık olayların İtalya'da geçtiğini hatırlatma gereği duyar. Napolyon'a hayran olan Fabrizio ailesinin iznini almadan neredeyse kaçak denilecek şekilde Waterloo Savaşı'na katılır.Casus olduğu düşünülen Fabrizio'nun başına savaş boyunca pek çok trajikomik olay gelir. Fabrizio'ya sapkınlık derecesinde bağlı olan halası Gina, Fabrizio'nun hayatını kolaylaştıracak hamleleri gerçekleştirirken ahlâk ilkelerini yok sayar.Saray entrikaları ve yozlaşmanın büyüklüğü, Gina ve etrafındaki kişiler üzerinden aktarılır. Fabrizio'nun karıştığı bir cinayet sonrası idamla yargılanması, dindar Clelia'ya olan aşkı, romanın başlangıçtaki iyimser, komedi havasını bir trajediye çeviriyor.Stendhal romanı sanki ikiye bölmüş gibi hissettim. Kızıl ile Kara kadar sevmedim Parma Manastırı'nı.
Parma ManastırıStendhal · Can Yayınları · 20202,193 okunma