SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ/ AHMET HAMDİ TANPINAR
Yazıya başlarken nereden başlayacağıma dair bir kaç fikir vardı zihnimde ama kitabın hangi kısmına tutunsam bir şaheser rüzgarı esiyor. Genelde inceleme biterken bir nokta edasıyla "tavsiyede bulunmak" hoşuma gidiyor ama bu kitabın incelemesi de her sayfası ve her karakteri gibi özel olmalı.
"Kitaplar sadece okumak için değil, aynı zamanda birlikte yaşamak içindir.”
Walter Benjamin
Saatleri Ayarlama Enstitüsü 'nü okurken bu söz çınladı durdu kulaklarımda, okuduğunuz da sadece varlığıyla değil entelektüel değeri olarak yaşamınız içinde daimi olacak bir eser olduğunu kanısındayım.
Kitabı okurken en çok farkettiğim şey kitabın kelime hazinesi çok geniş, özellikle Farsça , Osmanlıca ve Arapça bir çok kelimeyi dağarcığınıza katacağınızı düşünüyorum. Kelime not etmek zorunda hissedebilirsiniz kendinizi. (bu biraz zahmet verebilir) Sanıyorum bizim bu zamana dair en büyük kayıplarımızdan birisi kelimelerimiz, kitap 1961 yılında basılmış aradan 60 yıl geçmiş ve okuyunca Türkçe dilinde ne kadar çok kelimeyi yitirildiğini anladım.
Kitabı şiddetle tavsiye ediyorum. Saatleri Ayarlama EnstitüsüAhmet Hamdi Tanpınar