2025 24. kitabı
Okunma: 09 Mart 2025 00:06
Her insan bir adadır. Ada ise bir yalıtılmışlıktır. İki ucu vardır aslında bir tarafta güvenlidir bir tarafta yalnızdır. Yalnızlık ise seçilmiş ve içselleştirilmişse güzeldir. Adada yaşamayı tercih etmek gibi. Aynı adadan kurtulmak isteyenler elbette vardır ve biz o adada aynı havayı soluruz. Yani olayların büyüme şartlarının benzer hatta aynı olması bizi bir miktar benzer kılar aynı kılmaz. Tepkilerimiz bize özeldir. Yaşam farklı işler bu kara parçasında. Daha yavaş daha döngüsel ve daha ihtiyaç tabanlıdır. Yokluk vardır ve beklemek. Çünkü ihtiyaçlar bile anında giderilemez. Göbek bağı ile bağlı olduğu anakaranın şartlarına bağlıdır kaderi. Buradan bir açmaz doğar adanın kaderi anakaraya bağlıdır da anakaranın kaderinde adanın yeri yoktur. Bağımsız bir alan yaratmak mümkün olsa da tabi olmak zorunluluktur. Çünkü ada kendine yetemez kaynakları sınırlıdır. Tıpkı insan gibi eksiklerimizle dünyaya geliriz. Bu nedenle bakımverenlere muhtacızdır oysa bakımverenler size muhtaç değildir. Kaderiniz onların elindedir. Aldıkları her karar sizi bağlar ve nisbi bir karşı duruş sergileyebiliriz. Ada da öyledir. Şimdiki zamandan azade yaşamaya devam ederken tüm anakaradaki kırılmalar adayıda etkisi altına alır. Elia hayali bir ada ve adanın tarihi var yaşayan nefes alan insanlarına ait bir geçmiş ama ada bir sürgün yeri. Hikayesi öyle başlamış bir adanın bir cennete dönüşmesi zor. Olsa olsa mesire yeri ya da emekli konağı olur. Elia da öyle küçük bir nüfusa sahip az kaynakları ve az gelir getiren ürünleri var. Ama ada halkı mutlu umutlu zamansızlığın döngüsel zamanın kuytusunda yaşayıp gidiyorlar. Sonra gelen yabancılarla birlikte merak ve kaygı gelip yerleşiyor adaya. “İnsanı bir umudun içine hapsetmekten daha kötüsü bir kaygının içine hapsetmektir.” Kaygı boş değil kapitalist sistem değişim istiyor bu değişimi tüketime dayalı istiyor. Bu değişimi pazar yaratarak yapmak istiyor. Önce talebi oluşturup arzı sağlamak derdinde. Mahkum garantili hapishane bunlardan biri. Okurken şu an ki durumu distopik bir gelecek içinden seçiyorsunuz. Sonra evet ya galiba bize istemeyi bile dayatıyor düzen. İhtiyaçlarımız bile bize ait değil.
EliaYılmaz Şener · İthaki Yayınları · 2021115 okunma