Beş Efsane
2025 9. kitabı
Okunma: 12 Mart 2025 02:58
Henüz savaşın gölgesini üstünden atamayan şehirlerde gamlı, sanatsal bir gezi. Tanpınar'ın anılarını, fikirlerini ve hayal kırıklığını yazdığı Beş Şehir ülkenin cep boy tarihi adeta. Osmanlı ve Selçuklu sultanları, paşaları hakkında bir çok önemli bilgi yer alıyor. Sadece onlarla kalmıyor Alim, Şair, mimar ve Musikişinaslar ile ilgili oldukça tatmin edici betimlemelerle bu düşünürleri tanıtıyor. Her şeyden önce başka bir yayın evinden okumanızı öneririm. O kadar çok eski Türkçe kelimeler var ki, anlamlarını araştırmaktan konuya odaklanamadım. Zaten ağır ağır işleyen Beş Şehir'i tamamlamak bu yüzden zor oldu. "Fakat bizim acılarımız nedense hapsedilmeye mahkûmdur. Onlar, dinlenilmesi sadece tesadüfe bağlı bir kaç türküde yaşıyor..." Cumhuriyet savaşının verildiği dönemlerde acı, yokluk, sefalet çeken yurdum insanını, en güzel şekilde anlatan alıntılardan biridir yukarıdaki. Bunun gibi kalpten söylenmiş tasvirlerle dolu başta zorlandığım sonradan dalıp gittiğim nadide bir eser. Okuyacaklara sabırlı olmaları ve kendilerine yüklenmeden, arada bırakıp başka bir şey ile ilgilenmelerini tavsiye ederim. "En iyisi budur, diyorum; eşyayı bırakmalı güzelliğinin saltanatını içimizde kursun."
Beş ŞehirAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 200414,2bin okunma
Aylardır elimde. Nedendir bilmiyorum ağır bir kitap gibi geliyor ve başlamaya cesaret edemiyorum 🤦‍♀️
Fatma
İlk başta sinirlerim çok bozuldu anlamıyorum diye. Kitabı okuyan bir kaç okur ile görüştüm, ağır olmadığını sadece odaklanmam gerektiğini söylediler. Bende öyle yaptım eski Türkçe yüzünden anlamadığımı fark ettim. Buna birde Tanpınar'ın ağır ve hüzünlü mizacı eklenince beynim durmuştu. Ama bitirdim çok şükür kendimi boşuna korkutmuşum. Sizde müsait bir zamanda bakın derim. ((: