Calvino'nun "Kendi" Klasikleri ve Açtığı Ufuk
2025 21. kitabı
Okunma: 12 Mart 2025 10:58
Italo Calvino'ya Bakış Italo Calvino kendisiyle yapılmış bir röportajda şöyle der, " Her metnin kendi öyküsü, kendi yöntemi vardır(...)“kalıtımsal” bir kütüphane kurmak demek hızla çocuklukta okunan kitaplara uzanmak demektir: Bana kalırsa, her liste benim her zaman bir anlatı örneği olarak gördüğüm Pinokyo’yla başlamalıdır..." Beyin kanaması sonucu 1985'te İtalya'da yaşamını kaybeden yazar, hem İtalyan hem de dünya edebiyatının önemli isimlerden biriydi. Pek çok edebiyat ödülü kazandı. 1950’lerde fantezi ve alegoriye yöneldi. İkiye Bölünen Vikont, Ağaca Tüneyen Baron ve Varolmayan Şövalye anlatılarıyla dünya çapında adını duyurur. "Bilmediğim şeyleri öğrenmek için yazıyorum," der bir başka röportajında Calvino. Ona göre; “Yazar bir başına var olmaz. Ancak yazdığı yazılarla vardır. Onları çıkardığınızda geriye sıradan bir insan kalır.” (24 Kasım, 1967) Calvino’nun yazdıkları bugün hâlâ dünyanın her yerinde okunmaya değer görülüyor. Onun eserlerinde kentleri görürüz. iyi bir okurdur Calvino, her ne kadar yazmaya başladığı sıralarda henüz daha çok bir şey okumamış olduğunu açık yüreklilikle ifade etse de. Klasikleri Niçin Okumalı? Eğilim olarak her tür kitabı okumayı seven Calvino, kitaba adını veren bölümle başlıyor yazılarına: "Klasikleri Niçin Okumalı? 14 maddeden oluşan "niçin" lerini anlatıyor okura. "Bir klasiği her yeniden okuma, ilk okuma gibi bir keşif okumasıdır," diyor ve devam ediyor, "Bir klasiği her ilk okuma aslında bir yeniden okumadır." Bu şekilde devam eden perspektif sunan bir liste paylaşıyor okurla. Devam bölümlerde ise Calvino'nun "kendi" klasikleri ile buluşuyoruz. Yaşamının farklı dönemlerinde onun için önemli olmuş yazarlar, şairler ve onların eserleri üzerine deneme yazılarından oluşan 38 bölümde kimler, hangi eserler yok ki :) Stendhal, Balzac, Charles Dickens, Mart Twain, Tolstoy, Hemingway, Carlo Emilio Gadda ve dahası. İnsana, "Acaba bütün bu eserleri okuyacak vaktim olacak mı?" diye sordurmuyor değil. Bununla birlikte kitabı bana göre lezzetli kılan taraf, eğer sizin de aralarında daha önce veya halihazırda okumuş/okuyor olduğunuz bir eser varsa, bambaşka bir bakış açısı sunarak okurluğunuza derinlik katıyor. Kitabı okumaya niyetlenenler için nacizâne önerim şu olur: 1- Kütüphanelerimizde olması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum o yüzden almanızı önereceğim. 2- Başlangıçta sadece ilk üç bölümü okuyun. 3- Sonra başa dönün ve indekste yer alan yazı başlıklarını inceleyin. 4- Eğer okuduğunuz bir eser Calvino'nun merceğinde (listede) ise öncelikle okuduğunuz o esere ilişkin deneme yazısını okuyun. 5- Sizi yakaladıysa bu okuma deneyimi, sanıyorum ki kütüphanenizde olmasını isteyeceğiniz kitapları satın alıp okuyacaksınız. Okumanız bittikten sonra kitaba tekrar dönüp yazarın ilgili yazısını okuyun. Bana göre bu kitaptan bu şekilde tat alınabilir. Doğru okuma yöntemi de bu olmalıdır Klasikleri Niçin Okumalı? için. Calvino'nun "kendi" klasikleri olduğunu belirtmiştim yazımın ortalarında. Kimi eserlerin yeniden yazımlarına ilişkin bilgilerin, metinlerarası ilişkilerin, yazarın kendi külliyatı hakkında bilgilerin kendi okuryazarlığıma önemli katkı sunduğunu söylemeliyim. Özetle, yazdıkları ile eğer okuma arşivime daha önce girmemiş bir eser varsa onu okuma arzusu uyandırdı bende. Amacınız "Bir iki günde okuyup bitereyim, böylece okuma hedefime bir çentik daha atayım" ise "Vazgeçin!" derim. Bu kitap, o kitap değil :) Niyetlenenler için şimdiden iyi okumalar dilerim. Klasikleri Niçin Okumalı? Italo Calvino
Klasikleri Niçin Okumalı?Italo Calvino · Yapı Kredi Yayınları · 2020309 okunma