Puan vermedi·428 syf.··Beğendi
···Okunma: 27 Şubat 2025 09:59 Tarih denildiğinde benim aklıma büyük insanların büyük savaşlarından çok bu kitapta anlatıldığı gibi küçük insanların tarihi gelir. Onlar nasıl yaşamış, çocuklarını nasıl eğitmiş, neler yiyip neler içmişler, hangi durumlarda nasıl giyinmişler, bunları daha çok merak ederim.
Bu kitapta da; cinselliğe nasıl bakmışlar, erkek ve kadın arasındaki münasebete ne derece karışmışlar, nasıl sevişmişler ve nasıl sevişmemeleri gerektiği hakkında hangi yasaları koymuşlar bunlar anlatılıyor.
Kitap sekiz bölümden oluşuyor ve mezopotamya uygarlıklarından 19. yüzyıla kadar uzanan geniş bir perspektif oluşturuyor. Bu perspektif oluşturulurken de gerçek dava dosyalarından yola çıkılmış. Kil tabletlere kaydedilmiş aldatılma davalarından kağıda yazılmış livata suçlarına kadar bir sürü olay okuyoruz. Galiba okuyup da hayrete düşmediğim tek bir olay bile olmadı.
Mesela Hammurabi kanunlarının çok adil olduğunu falan zannederdim. Göze göz, dişe diş… Daha doğrusu erkeğin gözü erkeğin gözüne, erkeğin dişi erkeğin dişine…
Kadın üstünde tahakküm kurma alışkanlığının bu devirlerden kalmış olabileceği aklımın ucundan bile geçmemişti. O zamanlarda bile eğer varlığınız bir erkeğe aitse baştan aşağı örtünüp peçeli gezmeniz gerekiyormuş. Fahişeyseniz de -hür olabilmenin tek yolu- bu sefer peçe takmanız yasak, takarsanız da başınızdan aşağı kaynar zift dökülüyor.
Evimize zorla girilir de tecavüze uğrarsak bu bizim suçumuz çünkü eğer yeteri kadar namuslu olsaydık evimize giremezlerdi. Sokakta tecavüze uğrarsak, evet bu tecavüzcünün suçu ama hemen rahatlamayın tecavüzcünün cezası da: karısını ve çocuklarını mağdur aileye kiralamak. Özetle; bütün sistem yüzyıllarca erkekliğin etrafında dönmüş durmuş, gerçi hala da dönüyor.
Konu yelpazesi olarak çok geniş bir kitap: siyahların zorla köle edilmesi, eşcinsellik, pornografi, evlilik, livata… inceleyebileceğiniz onlarca olay var. Yazar aslen gazeteci olduğu için de çok akıcı ve sade bir dil kullanmış. Kitap terimlere boğulmamış, herkesin anlayacağı cinsten. Hemen hemen her olay için bir kaynakça bulunuyor, son 100 küsur sayfa sadece kaynakçaydı.
Beğendim yani işte ;)