Thomas Bernhard'ın otobiyografik beşlemesinin son kitabı Çocuk'ta bizi tekrar çocukluk dönemine götürüyor. Avusturya'da annesi ve büyükbabası ile olan ilişkisini merkeze koyuyor Bernhard.
Traunstein'da geçen yıllarda Bernhard'ın gayrimeşru bir çocuk olduğunu öğreniyoruz ve bu nedenle babasını tanımamaktadır. Bununla birlikte annesi onu hiç sevmez aslında, Bernhard'a göre annesi onu sever ama babasına olan nefreti yüzünden ona kötü davranıp, sürekli kemerle dövmektedir; bu şiddet aslında özünde babasına yapılmaktadır.
Bernhard, II. Dünya Savaşı'nın gölgesinde geçen çocukluğunda Hitler ve Nazilerin yükselişini güzel aktarmış; Okullarda Hiter propagandasının yapıldığını görürüz.
Bernhard, serinin diğer kitaplarında olduğu gibi eğitim sistemine ve öğretmenlere nefretini kusmaktadır, onun zaten tek öğretmeni Büyükbabasıdır. Avusturya ve Almanya'daki sosyal farklılıklar ve ekonomik durum da bu kitapta göze çarpmaktadır, zaten Dünya savaşının arefesinde iç açıcı bir ekonomi beklemek doğru olmaz.
Ben seriyi genel olarak çok beğendim; Bernhard'ın travmatik çocukluğu, Almanya ve Avusturya'ya olan nefreti (özellikle Salzburg kenti), eğitim sistemi hakkındaki tespitleri, annesi ve Büyükbabası ile olan ilişkisi, yaşadığı akciğer hastalığı... bunları okurken çok etkilendim, gerçekten müthiş bir zihin Bernhard.
En son Gorki'nin otobiyografik üçlemsinde bu kadar etkilenmiştim.
Bernhard külliyatına başlamak için bu beşleme çok ideal, herkese tavsiye ederim.
Seride bana eşlik eden ve destek olan arkadaşım Alyssa da teşekkür ediyorum, birlikte daha nice kitaplara diyorum.
ÇocukThomas Bernhard · Sel Yayıncılık · 2016605 okunma