Marcus Aurelius, Roma’nın en önemli imparatorlarından biri olmasının yanı sıra, aynı zamanda Stoacı bir filozoftu. Kendime Düşünceler, onun savaş meydanlarında yazdığı, hayat ve erdem üzerine derin düşüncelerini içeren bir eserdir. Kitap, klasik bir felsefi metin olmaktan ziyade, Aurelius’un kendisiyle yaptığı bir iç hesaplaşma gibidir. O, hayatın geçiciliğini, insanın kendine hâkim olmasını, adaleti ve doğayla uyum içinde yaşamayı sürekli vurgular. Kitabı okuduğumda, Stoacılığın sunduğu bakış açısının İslamî düşünceyle birçok noktada örtüştüğünü fark ettim.
Aurelius'un temel öğretisi, insanın yalnızca kontrol edebileceği şeylere odaklanması ve geri kalanını akışına bırakması gerektiğidir. Bu düşünce, İslam'daki tevekkül anlayışıyla birebir örtüşüyor. Kendi yapmam gerekeni yaptıktan sonra sonucu Allah’a bırakmak hem psikolojik açıdan rahatlatıcı hem de ruhsal açıdan geliştirici bir şey. Çünkü insanın her şeyi kontrol etmeye çalışması, kaçınılmaz olarak kaygıya ve tükenmişliğe yol açar. Aurelius, hayatın doğasının zaten zorluklarla dolu olduğunu ve insanın bunlara direnmek yerine onları kabullenmesi gerektiğini vurguluyor. Olaylara karşı takındığımız tavrın, mutluluğumuzu belirleyen en önemli faktörlerden biri olduğunu söylüyor. Bu, İslamî düşüncede de çok önemlidir. Peygamber Efendimiz ’in şu hadisini düşündüm: “Başına bir musibet geldiğinde ‘Keşke böyle olmasaydı’ deme, ‘Allah’ın takdiri böyleymiş’ de. Çünkü ‘keşke’ şeytanın işine yarar.” Aurelius’un da benzer bir tavır önerdiğini görmek, onun düşüncelerini bana daha yakın hissettirdi.
Kitapta en çok ilgimi çeken noktalardan biri, ölüm düşüncesine verdiği önemdi. Aurelius, sürekli ölümü hatırlamak gerektiğini ve bu farkındalığın insanı gereksiz dünyevi tutkulara kapılmaktan alıkoyduğunu söylüyor. Bu yaklaşım da İslam’da sıkça vurgulanan bir konu. Peygamber Efendimiz, “Lezzetleri yok eden ölümü sıkça hatırlayın” buyuruyor. Ölümün farkında olmak, insanı hem günahlardan koruyor hem de kalan vaktini en iyi şekilde değerlendirmeye teşvik ediyor. Aurelius, ölümün aslında doğal bir süreç olduğunu, evrenin işleyişinin bir parçası olduğunu kabul etmemiz gerektiğini söylerken, İslamî düşüncede de ölüm, dünya hayatının bir sonu değil, aksine sonsuz bir hayatın başlangıcı olarak görülür. Bu yüzden ölümden korkmaktansa, ona hazırlıklı olmak gerektiğini düşünüyorum. Ölümü sıkça hatırlamak, insana her anını bilinçli yaşaması gerektiğini hatırlatıyor.
Aurelius’un adalet anlayışı da beni çok etkiledi. O, insanın en büyük erdemlerinden birinin adalet olduğunu ve her durumda doğru olanı yapması gerektiğini savunuyor. Adalet, İslam’ın da temel ilkelerinden biridir ve “Allah adaleti, ihsanı ve yakınlara yardım etmeyi emreder” ayeti, bu ilkenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Aurelius’un, adaletin yalnızca büyük davalarla ilgili değil, günlük hayatın en küçük detaylarında bile uygulanması gereken bir ilke olduğunu söylemesi bana çok anlamlı geldi. Örneğin, biri bize haksızlık yaptığında, adaleti sağlamak için öfkeyle değil, hikmetle hareket etmemiz gerektiğini vurguluyor. Oysa çoğu zaman bizler, nefsimizin etkisiyle adalet arayışımızı bir intikam duygusuna dönüştürüyoruz. Oysa gerçek adalet, öfkeye kapılmadan, objektif bir bakış açısıyla hareket edebilmektir. Aurelius’un öğretilerinde de bu bilgelik var.
Bir diğer dikkat çekici konu, arzuların insanı nasıl köleleştirdiği üzerine olan düşünceleriydi. Aurelius, insanın tutkularına, arzularına esir düşmemesi gerektiğini savunuyor. Ona göre, gerçek özgürlük, insanın nefsinin isteklerine boyun eğmemesiyle mümkündür. Bu düşünce de İslamî bakış açısıyla birebir örtüşüyor. Tasavvufta da nefsin terbiyesi, insanın kendini aşması için en önemli aşamalardan biri olarak kabul edilir. Aurelius’un dediği gibi, nefsimizin bizi yönlendirmesine izin verirsek, sürekli bir tatminsizlik içinde oluruz. Daha fazlasını isteriz, daha çok kazanmak, daha çok takdir görmek, daha çok keyif almak isteriz ve sonunda hiçbir şey bize yetmez. Oysa insan ne zaman nefsini terbiye ederse, işte o zaman gerçek huzura ulaşabilir.
Kitabı okurken düşündüğüm bir diğer şey, Aurelius’un içsel yolculuğuydu. O, bir imparator olmasına rağmen, hayatı boyunca kendini bir filozof gibi yetiştirmiş ve iç dünyasına dönük bir hayat sürmüştü. Bu, bana tasavvuftaki inziva kavramını hatırlattı. Aurelius’un düşünceleri, dünyaya fazla bağlanmamanın ve içsel bir denge kurmanın önemini vurguluyor. Günümüzde insanların sürekli bir şeylere yetişmeye çalıştığını, hep bir koşturmaca içinde olduğunu düşünüyorum. Halbuki Aurelius’un felsefesi bize, bu hızın içinde bir durup düşünmenin ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor. Hayatın anlamını sadece çalışarak veya bir şeyler elde ederek bulamayız; bazen sadece durup, düşünmek, kendimizi sorgulamak gerekir.
Bu noktada, Aurelius’un sabır ve metanetle ilgili düşünceleri de çok kıymetli. O, her şeyin bizim istediğimiz gibi gitmeyeceğini ve bunun doğal olduğunu kabul etmemizi söylüyor. Zorluklar karşısında paniğe kapılmak yerine, onlara karşı nasıl bir duruş sergilediğimizin önemli olduğunu vurguluyor. Bu düşünce, bana Hz. Eyyüb’ün (a.s) sabrını hatırlattı. Sabır, İslam'da büyük bir erdemdir ve insanın olgunlaşmasını sağlayan en önemli unsurlardan biridir. Aurelius’un bu konudaki düşüncelerinin de aynı yönde olması, onun felsefesini bana daha yakın hissettirdi.
Bu kitabı okuduktan sonra, kendime şunu sordum: “Böyle biri olabilir miyim?” Aurelius’un bahsettiği gibi bir karaktere sahip olmak ne kadar mümkün? Ölüme karşı soğukkanlı olmak, başkalarının yaptıklarından etkilenmemek, kendi iç huzurunu her şeyin önüne koymak… Bunlar kulağa harika geliyor ama uygulamada çok zor. Ben de hayatımda bu tür bir düşünce yapısını benimsemek isterdim ama insanın kendi nefsine karşı zafer kazanması her zaman kolay olmuyor. Yine de kitabın bana ilham verdiğini ve bazı şeyleri farklı bir gözle görmemi sağladığını söyleyebilirim.
Sonuç olarak Kendime Düşünceler, yalnızca bir felsefi eser değil, aynı zamanda insanın ruhsal gelişimi için bir rehber niteliğinde. Aurelius’un Stoacı felsefesi, İslamî düşünceyle pek çok noktada benzerlik taşıyor. O, insanın ancak nefsini dizginleyerek, adaletli olarak, ölümü unutmadan ve sadece değiştirebileceği şeylere odaklanarak huzura ulaşabileceğini söylüyor. Bu kitap bana, içsel huzurun dış dünyadaki olaylara değil, insanın kendi iç dengesine bağlı olduğunu bir kez daha hatırlattı. Hayatta her şeyi kontrol edemeyiz ama kendi tepkilerimizi, tavırlarımızı ve iç huzurumuzu şekillendirebiliriz. Belki de gerçekten mutlu olmanın sırrı burada yatıyor.