İskender Pala'nın son çıkan "Azdahak" kitabı yorumuyla geldim.
Yazarımızdan daha önce Şah&Sultan, Surnâme, Akşam Yıldızı eserlerini okumuştum. Şimdi bu listeye Azdahak da eklendi. Sevgili yazarımızın kalemini genel olarak çok seviyorum. Bana tarihi roman okumayı sevdiren yazardır kendisi. O tarihi o kadar iyi anlatıyor ki kendinizi biran o dönemde yaşıyor buluyorsunuz.
Gelelim kitabımızın konusuna...
Osmanlı polisiyesi tarzında olan bu kitap; Osmanlı döneminde Azdahak adı altında kurulan bir tarikatın, çakır gözlü hamile kadınları kaçırıp onların bebeklerini almasını , canice öldürmesini anlatıyor. Ana karakterlerimiz olan Emanet ve Karabarut bu cinayeti çözmeye çalışıyorlar.
İskender Pala kendi tarzının biraz dışında yazdığı bir kitaptı. Polisiye tarzında yazmış olmasını hiç beklemiyordum bu beni çok şaşırttı ama ilk polisiye tarzı olmasına rağmen çok başarılıydı. İlk 50 sayfada yarım bırakmayıp devam ederseniz kitaba zaten elinizden bırakamazsınız. İlk sayfalar her kitapta olduğu gibi biraz karışıktı doğrusu. Ama sonra kitap öyle sürükleyici bir hâl alıyor ki nasıl bitti anlamıyorsunuz. Okudukça "acaba ne olacak?" diye diye okumaya devam ediyorsunuz. Kitap buram buram emek kokuyor baya iyi araştırma yaparak yazmış yazarımız. Gerçekten o kurguyu kurmak, düşünmek, hele ki bir tarikat ile beraber 1577 li yılları anlatmak gerçekten çok zor olsa gerek. Okurken hamile kadınların canice katledilmesi, bebeklerinin alınması ve köpeklere verilmesi tüylerimi ürpetti. Çok spoiler vermemek adına pek bir şey diyemiyorum ama çoğu yer ürkütüyor, tüyler ürpertiyor. Okurken acaba gerçeklik payı var mı? Varsa ne kadar var? Diye düşünmeden edemedim acaba sadece o dönemde değil günümüzde de böyle şeylerin yaşandığı yerler var mı acaba?
Severek okuduğum bir eser oldu. Şunu söyleyebilirim ki Surnâme ve Akşam Yıldızı eserinden daha çok sevdim ben bu kitabı. Hem polisiye hem de tarihi bir şey arıyorsanız bu kitap tam size göre. İskender Paladan öneri isteyenler için zevkle önerebileceğim bir kitap oldu. Keyifli okumalar
8.5/10
Azdahakİskender Pala