2025 4. kitabı
Okunma: 16 Mart 2025 09:46
Maksim Gorki’nin Ayak Takımı Arasında’sını okurken, bir hanın bodrumunda soluk alan kayıp ruhların dünyasına çekildim. Toplumun dışladığı bu insanlar—evsizler, hayal kırıklığına uğramışlar, yalnızlar—beni hem hüzünlendirdi hem de düşündürdü. Luka’nın insanlara umut veren yalanlarıyla Satin’in acı gerçekleri arasındaki çatışma, kitabın belkemiği oldu benim için. Luka’nın iyimserliği bazen içimi ısıttı, ama sonra düşündüm: Geçici avuntular, insanı hakikatten uzaklaştırır mı? Satin’in özgürlük vurgusu etkileyiciydi, ama onun bile eylemsizliği, sözün gücünü sorgulamama neden oldu. Karakterlerin her biri, toplumun yok saydığı duygularımızı yansıtıyor gibiydi: Baron’un geçmişe tutunma çabası, Anna’nın sessizce kabullenişi, Actor’un kendini avutma biçimi… Gorki, bu insanları “kötü” ya da “kurban” olarak değil, karmaşık ve insani halleriyle sunmuş. Diyaloglar o kadar gerçekti ki, bazen onlarla aynı odada soluk aldığımı hissettim. Kitap bana şunu sordu: Hayatta kalmak için yalanlara sığınmak mı yoksa gerçeklerle yüzleşip parçalanmak mı daha cesurca? Toplumsal eşitsizliklerin gölgesinde bile insan onurunun nasıl direndiğini gösteren bu eser, bence yalnızca Rusya’nın değil, tüm çağların sesini taşıyor. Çünkü dibe itilenlerin hikâyesi, aslında hepimizin kırılganlığının aynasıdır bence. Son olarak uzun zaman sonra Gorki’yi okuduğum için çok mutluyum. Muhteşem bir eser. Herkese tavsiye ederim. İyi okumalar.
Ayaktakımı ArasındaMaksim Gorki · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20222,536 okunma