2025 7. kitabı
Okunma: 05 Mart 2025 00:00
Normalde tarihi kurgu okumayı pek sevmem ama bu kitap beni resmen içine çekti. Oturup tarih kitabı okuyayım desen çoğu zaman sıkıcı olur. Ama İsmail Bilgin’in Elveda Balkanlar kitabı öyle değil. Yazar tarihi roman kıvamında anlatmış, hem de öyle bir anlatmış ki, sanki olayların içindesin. Kitap, Osmanlı’nın Balkanlar’daki son demlerine odaklanıyor. Osmanlı’nın orada nasıl çöküşe geçtiğini, insanların ne acılar çektiğini, savaşın ortasında kalanların nasıl savrulduğunu anlatıyor. Ama kuru kuru tarih bilgisi vermiyor; işin içine insan hikâyeleri katıyor. Karakterler öyle güzel işlenmiş ki, bir noktadan sonra sen de onlarla birlikte üzülüyor, sinirleniyor, umutlanıyorsun. Bir de o dönemki entrikalar, ihanetler, kahramanlıklar… Vallahi tam dizi kıvamında! Avrupa’nın Osmanlı’ya nasıl tuzaklar kurduğunu, içerideki hainlerin nasıl iş tuttuğunu okudukça sinirlerin bozuluyor ama bir yandan da “Vay be, neler olmuş zamanında!” diyorsun. Dil olarak da akıcı, sıkmıyor. Öyle karman çorman cümleler, ağır tarih terimleri falan yok. Gayet sade, anlaşılır, akıp gidiyor. Bi’ başlarsan, iki günde falan bitirirsin. Hele tarihe biraz ilgin varsa, tadından yenmez. Sonuç olarak, hem Osmanlı’nın Balkanlar’daki çöküşünü öğreneyim hem de güzel bir roman okuyayım diyorsan, Elveda Balkanlar tam sana göre. Okuduktan sonra şöyle bir iç çeker, “Ah be Osmanlı, ne günler gördün!” dersin. Elveda Balkanlar İsmail Bilgin
Elveda Balkanlarİsmail Bilgin · Timaş Yayınları · 2023389 okunma