Gözde Babil
2025 63. kitabı
Sizlerle Maya Kitap mitolojisi serisinden Babil Mitolojisi eserini paylaşacağım. Esere geçmeden kısaca Sami ırkların yer aldığı uygarlıklardan söz edip detaylara değineceğim. Sami ırkın bu denli önemli olmasının sebebi Hz. Nuh'un oğlu Sami'den geldiğine inanılan Orta Doğu halklarını temsil etmesidir. Bu husus aynı zamanda tek tanrı inancının toplumun bazı kesimlerinde mevcut olduğunu da gösterir. Kronolojik olarak; Sümerler M. Ö. 4000-2500 Akadlar M. Ö. 2500-2000 Babilliler M. Ö. 2000-500 Asurlular M. Ö. 2000-500 Sıralamaya dikkat ettiyseniz Babilliler ile Asurlular aynı çağda yaşamışlar ve birbirinden etkilenmiş uygarlıklardır. Hem mitolojileri hem de dinleri bakımından ortak noktaları vardır. Kitapta Babilliler ile ilgili pek çok unsur Asur kralı Asurpanibal'in kitaplığından elde edilen tabletleri aracılığıyla öğrenilmiş. Her uygarlığında mitolojisinde bir yaratılış efsanesi vardır. Ve bu yaratılış efsanesinden sonra dinler ve tanrılar şekillenir. Babil yaratılış efsanesinde ise dünyayı oluşturan dört elementen teşekkül etmiş dört tanrının en kötüsü Taimat ismindeki su'dur ve kaotik bir yapıya sahip olduğu için tanrılara savaş açar. Tanrı Anu ve diğer tanrılara canavar şeklinde tavsir edilen Taimat'ı öldürmek için Marduk'u görevlendirir. Ve Marduk Taimat'ı öldürdükten sonra bedenini ikiye böler. Alt parçasıyla denizlerin üst parçasıyla göğü oluşturur. Böylece insanların yegane tanrısı haline gelir. Yazar bu yaratılış efsanesinin o dönem Babilliler arasında yaşayan yahudilerin mitolojilerini de etkilediğini vurgulamış. Bence asıl önemli husus Babilliler'in dünyayı iki boyutlu görmeleri ve Ölüler Diyarı'nın bu dünyada bulunması. Yani her şey maddi bir şekilde izah ediliyor. Antroproformik inanış modeli hakim. Şimdi sizde benim gibi eğer ahiret bu dünyada ise ceza-mükafat hususunu nasıl algıladığını soracaksınız. Bu dünyada nasıl bir sistem varsa alt dünyada aynı sistem var. Yani bu dünyada adalet varsa orada var. Aslında kitapta birçok hususa değinilmiş. Takdir edersiniz ki hepsini anlatmak imkansız. En iyisi mi siz okuyun.
Babil MitolojisiLeonard W. King · Maya Kitap · 2019189 okunma