İnsan Neyle Yaşar İncelemesi
2025 3. kitabı
Okunma: 18 Mart 2025 06:07
Merhaba, Kitap 6 öyküden meydana gelen, özellikle İnsan Neyle Yaşar?, Kıvılcımı Söndürmeyen Ateşi Zapt Edemez ve İnsana Çok Toprak Gerekir mi? öyküleri okuduktan sonra bir süre düşündürdü. 1. Öykü; İnsan Neyle Yaşar? Çok etkileyici bir öykü... Her ne olursan ol, ihtiyacı olana yardım et ki yaradan da sana merhamet etsin. Sen şuna buna ötekine ihtiyacım var sanırsın, oysa ki ihtiyacın olan bembeyaz bir kefenmiş bilemezsin... Sevgi yok içinde, Tanrı’yı nasıl seversin? Sevgiyi içinde barındır ki, Tanrı gönlünde yer edinsin... Dizeleriyle anca bu öyküyü ifade edebilirim. Beni en çok etkileyen öykü oldu. 2. Öykü; Kıvılcımı Söndürmeyen Ateşi Zapt Edemez Küçük sorunları büyütmeden affetmemiz gerektiği, eğer yangını körüklersek, bu sorun git gide her iki taraf için de büyük kayıpların yaşanacağı felaketler olabileceği anlatılıyor. İnsan maalesef bir kötülük gördüğünde karşılık vermek, aynı acıyı yaşatmak ister. 3. Öykü; Mum Ben zulmedene karşı bu öyküdeki Pytor Miheyiç'in düşüncesini savunmuyorum. Doğru, kötülüğe karşı kötülük yapılmaz ama bu kadarı da fazla! Ben öldürülmesi taraftarıydım :) Kötülük yapana kötülükle karşılık verilmez tamam ama bu kötülüğü yapanın kalbi mermer, dili kayış, eli hançerleşmişse, zalime bürünmüşse buna karşı da durmak yakışır. 4. Öykü; Kızlar Büyüklerden Akıllıymış Bu öyküde çocuklar yaramazlık yapar büyükler tartışır, kavga da ederler. Oysa bir bakmışsın millet kavga ederken onlar barışmış oynamaya başlamışlar bile. Benim çok şaşırdığım basitlikte bir öykü oldu. 5. Öykü; İnsana Çok Toprak Gerekir mi? Açgözlülüğü çok güzel öykülemiş bazen sınırlarımızı bilmek gerek... 6. Öykü; ilyas Dünya malı için çırpınırken mutluluğu, huzuru, yaşamayı unutuyoruz. Çalışmalıyız ama yaşamayı da unutmamalıyız. Okumaktan keyif aldım tavsiye ederim. İnsan Neyle Yaşar? Lev Tolstoy Şahin
İnsan Neyle Yaşar?Lev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024234,2bin okunma