···Okunma: 18 Mart 2025 10:27 Yeni Zelanda' nın üretken ve sevilen yazarları arasında gösterilen Joy Cowley'in "Sığınak" romanı ilkgençlik kitaplarının standında gözüme çarptı. Kapak arkası ilgimi çekince alıverdim. İyi ki öyle yapmışım; çünkü sadece
gençlere değil, yetişkinlere de hitap ediyor anlatılanlar.
86 yaşındaki emekli polis dedektifi Bertie, eşi vefat ettikten sonra huzurevinde kalmayı tercih etmiş. Tek oğlu ve torunları onu ara sıra ziyaret ediyorlar ve demans başlamış Bertie'de. Torununun oğlu aile kökenleri hakkında bilgi toplamak için bu kez tek başına ziyaret ediyor büyük dedesini ve sorduğu sorularla onu 2. Dünya Savaşı yıllarına geri götürüyor.Bertie, savaş yıllarında henüz çocukmuş ve yaşadığı bir olay onda onulmaz bir yara açmış.Büyük bir pişmanlıkla hatırladığı bu durumu torununa anlatmak istemiyor, geçiştiriyor. Roman, torunu gittikten sonra hatırladıkları üzerinde ilerliyor.
Vicdani retçilik, savaş karşıtlığı, vatanseverlik gibi kavramlar; merhamet ile nefret gibi duygular kitaptaki karakterler tarafından tartışmaya açık sorularla masaya yatırılırken etkileyici bir sonla bitiyor roman. Yazarın epey ses getiren "Külüstür " kitabını da okuma listeme ekledim bile.