Peyami Safa, Sözde Kızlar ve Kadın
2025 1. kitabı
Okunma: 05 Mart 2025 16:39
Peyami Safa’nın Sözde Kızlar romanı, Batılılaşma sürecinde kadın kimliği ve ahlaki değerler üzerine keskin bir bakış sunuyor. Yazar, Mebrure karakteri üzerinden “geleneksel” değerlere bağlı, erdemli kadını yüceltirken; Behiç ve Neriman gibi karakterlerle “yozlaşmış” Batılı hayat tarzını eleştiriyor. Açıkçası, romanın bu keskin iyi-kötü ayrımı bazen fazla didaktik geliyor. Karakterler, özellikle Mebrure, biraz fazla idealize edilmiş ve gerçek hayattaki insan karmaşıklığını tam olarak yansıtmıyor. Bununla birlikte, Safa’nın anlatım gücü ve psikolojik derinliği göz ardı edilemez. Özellikle Mebrure’nin iç çatışmalarını işlerken kullandığı betimlemeler oldukça etkileyici. Romanın olay örgüsü ise klasik bir “masumiyetin sınanması” kurgusunu takip ediyor, ancak Safa’nın dili ve dönemin İstanbul’unu tasviri anlatımı güçlü kılıyor. Sözde Kızlar, yazıldığı dönemin ruhunu yansıtması açısından önemli bir eser. Günümüzden bakınca, kadın kimliğini biraz tek boyutlu ele aldığı söylenebilir, ancak dönemin sosyal dinamiklerini anlamak için okunmaya değer. Safa’nın bu eseri, edebi anlamda güçlü olmasına rağmen, ideolojik yönüyle tartışmalı bir yapıya sahip ve tam da bu yüzden üzerine düşünmeye değer. Sözde Kızlar Peyami Safa
Sözde KızlarPeyami Safa · Ötüken Neşriyat · 202111,3bin okunma