Gece Açan Çiçekler
2025 1. kitabı
tarık tufan'ın son romanı gece açan çiçekleri şimdi bitirdim. bir romanı ilk kez bu kadar uzun sürede (sekiz hafta) okudum. ilk kez de bir romandan bu kadar çok haz aldım. romanın neredeyse her sayfası beni hem romanda hem de kendi hayatımda başka mekan, kişi, eşya ve zamanlara götürdü. bu meyanda tufan eserinde kişiler, mekanlar, eşyalar, zaman ve en önemlisi de kendisiyle muazzam bir ilişki kurmuş; kurduğu ilişkiler ağını sayfalara ahenkle yerleştirmiş. gece açan çiçekler önceki romanı aşıklara yer yok'a göre kurgusal ve psikolojik olarak daha derin bir yapıya sahip. karakterler daha derinlemesine ele alınmış. her bir karakterin öyküsü okuyucuya servis ediliyor. tufan, roman karakterlerinin isimlerini de tesadüfen seçmediğini gösteriyor. halide ismi sonsuzluğa kavuşmayı simgelediği gibi, handan güler yüzü, fausto sevinç ve neş'e'yi, cihangir beyaz perde üzerinden dünyaların gönlüne girmeyi, derviş ali hem tevazuyu hem yüceliği ve diğer isimler de çeşitli anlamları ifade ediyor. yaşayan yazarları okumanın bir güzel yanı da dünyadaki yahut memleketteki gelişmelerin onların dimağlarında yer eden tezahürlerinin eserlerine yansıyan taraflarından okuyucuya istifade edebilme fırsatı sunmaları. tufan'ın, konak ve dışarısı metaforuyla dünyada ve ülkede yaşanan gelişmeleri ele aldığını; roman boyunca karamsar bir tablo çizdiğini; fakat romanı olumlu bir bakış açısıyla neticelendirdiğini düşünüyorum. ülkedeki ve dövizdeki gelişmelerin yayına da yansıdığını ne yazık ki her yeni kitapta müşahede etmekteyiz. okumuş olduğum birinci baskı yaprak ve mürekkep kalitesi olarak berbattı. ayrıca ilk kez bir tarık tufan kitabında bu kadar çok yazım yanlışıyla karşılaştım. yayın evleri en azından okuyucuya saygı duyduklarını göstermek amacıyla da olsa bu hususa dikkat ederlerse okuyucu nezdindeki saygınlıklarını artıracaklardır kanaatindeyim. okuyucu olarak yayınevinin bana ne kadar önem verip vermediğini görmezden gelemem. fakat yazar için bu durumu hoş karşılarım; herkes yazarken heyecana kapılabilir, eserinin bir an önce okuyucuyla buluşması arzusunu taşır. şimdiden tufan'ın bir sonraki eserini heyecan ve merakla beklemekteyim. belki de üzerinde çalışmaya çoktan başlamıştır.
Gece Açan ÇiçeklerTarık Tufan · Doğan Kitap · 20258,1bin okunma