2025 20. kitabı
Adıyla müsemma bir roman Arı Kovanı. 300 sayfalık romanda herhalde 300 karakter vardı. Kovandaki arılar gibi sürekli hareket halinde,sürekli yürüyen, konuşan karakterler. Karakter çokluğu bakımından Ayfer Tunc'un Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Tarihi'ne benzettim. Bu romanin sonunda karakterlerin büyük kısmı bir amaç etrafinda birleşiyor. Romandaki olaylar İspanya'da ic savas ve sonrası faşist diktatör Franco doneminde geçiyor. Yazar Camilo José Sela 1945-1950 arasi yıllarda yazmış ve hemen tabii ki yasaklanmis. Eseri defalarca düzeltmesi gerekmiş. Ilk olarak Fransa'da yayınlanmış. Açlık, yoksulluk,guvencesizlik,inancsizlik kavramlarını cafe sahipleri, fırıncı, şair ,yazar,fahişe,garson,anne-baba,evini garsoniyer olarak kiraya veren ev hanımları, hizmetciler,polisler,bekçiler,yayinevi sahipleri gibi toplumun farklı kesimlerinden yüzlerce insan üzerinden anlatmış yazar.Ayfer Tunc'tan şerbetli olduğum icin okurken zorlanmadım ama İspanyolca isimleri akılda tutmak biraz meşakkatli. Bir süre sonra isimlerden cok konuya odaklaninca okuma daha verimli hale geldi. Bu aralar İspanyol edebiyati uzerine okumalar yapıyorum. Ruhlar Labirenti,Mucizeler ve Arı Kovanı. Üçü de kendi kulvarinda iyi kitaplardı. Camilo José Sela için İspanyol edebiyatının ikinci Cervantes'i gibi yakıştırmalar yapılıyor ki Nobel Edebiyat Ödülü'nü de almis. Sanırım diger kitaplarini da okumalıyım.
Arı KovanıCamilo Jose Cela · Jaguar Kitap · 2016212 okunma