2025 8. kitabı
Okunma: 20 Mart 2025 17:33
Enfes bir kitaptı! İncecik bir kitabın içine yazar öyle bir hacim sığdırmış ki hayran kaldım. Felsefe, sosyoloji, tarih, psikoloji…kitapta ‘yok’ yok adeta. Dijital iletişim araçlarının çağımızı nasıl bir veba gibi ele geçirdiğini, insanları nasıl edilgen/pasif kuklalara dönüştürdüğünü anlatan şahane bir eserdi. Yazar bir yerde “Akıllı telefon, karmaşıklıktan yoksun bir girdi-çıktı moduyla çalışan dijital bir cihazdır. Her türlü negatiflik biçimini siliyor. Böylece, insan karmaşık bir tarzda düşünmeyi unutuyor. Ayrıca zamansal genişlik ya da uzak görüşlülük gerektiren davranış biçimlerini de köreltiyor. Kısa vadeciliği ve dar görüşlülüğü destekleyerek, uzun ve yavaş olan herşeyi göz ardı ediyor.”, diyor. Bence bu kısım kitabın özeti ve ana fikri niteliğinde. Bu ara toplum içinde, çok fazla ‘insanların aptallaştığına’ dair yorumlar duyuyorum insanlardan. Bence durum böyleyse yazardan yaptığım bu alıntı bunun en önemli sebeplerinden biri olabilir. Yazar bir de şu vurguyu yapıyor; insanların çok fazla enformasyona maruz kaldıkları ve bunun sonucunda algılarının düşerek bilişsel faaliyetlerinin yavaşladığı, düşünmelerinin köreldiği… Kitabı okurken ve sonuna geldiğimde şunu düşündüm; kendimizi biraz dijital sosyal ağlardan, akıllı teknolojik ürünlerden ve enformasyon bombardımanına sebep olan dijital iletişimden soyutlamamız ve ‘gerçek’ dünya ile temas etmemiz gerekiyor. Bunun dışında kitaptan çok fazla çıkarımda bulundum, çok yerin altını çizdim. Bunların bir kısmına derslerimde de değinmeyi düşünüyorum. Benim için dolu dolu bir kitaptı.
Sürünün İçindeByung-Chul Han · İnka Yayınevi · 2024278 okunma