Puan vermedi·504 syf.····Okunma: 20 Mart 2025 13:46 Kitap hakkında yaptığı değerlendirmesinde Prof. Hülya Küçük Haris el-Muhasibi'nin tasavvufu için şöyle demektedir: "Kur'an ve hadise dayanan amele vurgu yapar. Muhasibi insanın kendi kendine yapacağı sorgulamanın önüne geçecek hiçbir uygulamanın olamayacağını söylemeyi de ihmal etmez. Zaten onun el-Muhasibi diye anılmasının sebebi, nefis muhasebesi konusundaki titizliği ile tanınmış olmasıdır."
Kitap sekiz kısımdan oluşuyor;
Allah'ın Kitabı
Riya Kitabı
Kendi nefsini ve kardeşlerini tanıma kitabı
Nefsi tanıma/ nefse karşı uyanık olma/ uyarılar kitabı
Kibir (tekebbür) kitabı
Aldanma Kitabı
Hased (çekememezlik) kitabı
Müridin Eğitim kitabı
( Muhasibi "mürid" kelimesini, tasavvufun "tarikatler dönemindeki manasına değil, Allah'ı isteyen, kalbinde O'nun sevgisini, hukukuna riayeti yerleştiren kimse" manasına kullanmaktadır.)
Beğenerek okuduğum bir kitaptı. Bazen o kadar ayrıntıya girilmişti ki, bahsedilen hasletlerin yalnızca bir alimde bulunabileceğini düşündüm. Sonra fark ettim ki,o bazı hususları ben yaşamım ile basitleştiriyorum ve aldanıyorum.
Vakit vakit çok derin hesaplar yaptığını düşünsemde kendi nefsim üzerinde biraz düşününce bu durumların bazılarının bende de bulunduğunu, perde arkasında gizlediğimi ve böyle düşünerek aslında kendimi aldattığımı düşündüm.
Nefsini ciddi bir hesaba çekmek isteyenler için eşsiz bir eser. Rabbim okuyacak olanlara faydalı kılsın ve bütün Müslümanlara merhamet etsin. Muhakkak O, Gafur ve Rahim olandır.