"Geometri bilmeyen giremez"
2025 9. kitabı
Merhabalar kitapsevenherkes ailesi Mart ayı okumalarına farklı bir kitap ile devam ediyorum. Mustafa Kemal Atatürk'ün yazdığı Geometri Kitabı ile geldim. "Büyük önder, 1919 tarihinde şöyle diyordu:'' Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür.'': Bu özdeyiş, geometri kavramını bilen çağdaş bir insanın düşüncesidir. ve dört işlemi (toplama, çıkarma, çarpma, bölme) öğretmek, kültür programımızın ilk hedefidir.'' Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk, Geometri dersinin Türkçesini Dolmabahçe Saray’ında kendi elleri ile yazdığı bu kitapta hazırlamıştır. Bu olayların nasıl gerçekleştiğini Agop Dilâçar kitabın ön sözünde bizlere şöyle anlatmaktadır. "Atatürk 1936 sonbaharında, Agop Dilâçar ve Süreyya Anderiman’a geometri kitaplarından birer örnek almalarını söylüyor. Atatürk, Fransızca olan bu kitapları tek tek inceleyerek genel bir taslak çıkarıp kitabı hazırlamaya başlıyor." Gelelim kitabın konusuna Kitapta 142 tane geometrik kavram ve bu kavramların tanımı bulunuyor. Kitabın en son sayfalarında sözlük gibi kelime dizinine yer veriliyor. Uzay, yüzey, çember, teğet, kesek gibi kavramların ve daha fazlasının anlatıldığı bu kitapta bazı tanımlar günümüz Türkçesi ile olmadığı için okurken şaşırtıyor hatta bilmiyormuş hissi veriyor. Tanımı okumaya başladığımız da ise bunun ne olduğunu hemen anlıyoruz. Örneğin kesek kelimesini belki geometri dersinde hiç duymadınız ama “daireyi iki parçaya ayıran doğru parçası” dersem hemen ne olduğunu anlarsınız. Geometriyi seven herkes, Mustafa Kemal Atatürk imzalı bu kitabı beğeneceğini düşünüyorum. Mustafa Kemal Atatürk yaptıkları ile tüm dünyaya örnek olan bir liderdir. Hayatı boyunca ileri görüşlü biri olmasıyla bilinir ve yaptıkları yıllar sonra bile hayranlık uyandırır. Kendisinin yaptıklarını, altına imza attığı başarılarını tek tek sizlere anlatmama gerek yok fakat bu paylaşımın yapıldığı tarih için bir iki cümle belirtmek istiyorum. Kahraman Türk ordusunun Çanakkale Cephesi’nde verdiği mücadeleyi tekrar hatırlatmak, bu zafer ile Türk ulusunun bağımsızlığı için tereddütsüz mücadele eden ve şehit olan askerlerimizi anmak gerekir. Dünyadaki güç dengelerini etkileyerek Çanakkale Zaferi ile Türk milletinin gücünü tüm dünyaya gösteren başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, cephede korkusuzca mücadele eden herkesi tek tek minnetle anıyorum. İş Bankasının 100. Yıl baskısından okumanızı tavsiye ederim. Bir sonraki kitaba kadar kendinize iyi bakın.
GeometriMustafa Kemal Atatürk · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20202,410 okunma