···Okunma: 21 Mart 2025 03:43 Okumaya hediye kitaplarla devam ediyorum. Evvelemirde yazarımızdan söz edeyim. Şimdi mümkünse elli liranızın arkasına bakın lütfen. Orda, Fatma Aliye Hanım'ı göreceksiniz.
Fatma Aliye Hanım, Ahmet Cevdet Paşa'nın büyük kızıdır. İlk Türk kadın romancı ve yazarlarımızdandır. Hayatı boyunca edebiyatla, sanatla, felsefeyle tarihle, tercümeyle, sosyal çalışmalarla ilgilenen aydın, kültürlü, yardımsever, geleneklere bağlı olarak modernleşmeyi savunan bir Türk kadını olarak tanınmıştır. Kültürel, dini, ahlaki anlamda gelenekçi, bilimsel ve teknik anlamda ise batıcıdır.
Roman, 1896-1897 yıllarında yayımlanmıştır. Yazar, yetim Refet ile annesi Binnaz'ın hayatını anlatıyor bize. Refet, "fakir ama gururlu" bir genç kızdır. Fakru zaruret içinde büyüse de, iffetinden hiç ödün vermez. Bu sefalete rağmen tahsil hayatını başarıyla bitirir.
Roman gerçek hayattan alınmıştır. Eski kelimeler, daha ziyade Osmanlı Türkçesi kelimeler oldukça fazla. Arada anlamakta doğrusu biraz zorlandım. Bilmediğim kelimelere sözlükten baktım. Romanın akıcı olduğunu söyleyemem. Buna rağmen güzeldi, beğendim. L&M Yayınları'ndan çıkan kitap, 218 sayfa..