2025 26. kitabı
Okunma: 22 Mart 2025 00:00
Bay Pipo: Hiram Abas’ın Gölgesinde Derin Devletin İzleri Soner Yalçın ve Doğan Yurdakul’un kaleme aldığı Bay Pipo, yalnızca bir istihbaratçının biyografisi değil, aynı zamanda Türkiye’nin karanlıkta kalmış siyasi ve istihbari geçmişine açılan bir kapı. Kitap, MİT mensubu Hiram Abas’ı merkezine alarak derin devlet, istihbarat örgütlerinin işleyişi ve faili meçhul cinayetler üzerine düşündürücü bir anlatı sunuyor. Hiram Abas: Gölgeler İçindeki Adam Hiram Abas, MİT’in efsanevi isimlerinden biri olarak bilinir. Soğuk Savaş döneminde istihbarat dünyasında önemli roller üstlenmiş, hem anti-komünist faaliyetlerde hem de yurtdışında yürütülen operasyonlarda kilit bir figür olmuştur. Ancak kitabın dikkat çekici yanı, Abas’ın yalnızca istihbaratçı kimliğiyle değil, aynı zamanda onun bireysel yönleriyle de ele alınmasıdır. Kitap, onun sadece bir ajan değil, aynı zamanda idealleri ve hayal kırıklıkları olan bir insan olduğunu da gösteriyor. Ancak en ilginç noktalardan biri, Abas’ın yaşamı gibi ölümünün de soru işaretleriyle dolu olması. 1990 yılında suikaste kurban gitmesi, kitabın ana tartışma konularından biri. Bay Pipo, suikastın arkasında kimlerin olabileceğini sorgularken, Türkiye’nin derin devlet yapılanmasıyla ilgili pek çok ipucu veriyor ancak kesin cevaplardan kaçınıyor. Bu da kitabı daha da etkileyici ve gizemli kılıyor. Derin Devletin Anatomisi Kitap, Hiram Abas’ı anlatırken aslında onun üzerinden Türkiye’deki derin devlet yapılanmasına ve istihbarat örgütlerinin perde arkasına ışık tutuyor. 12 Mart ve 12 Eylül darbelerinden, 1980’ler ve 90’lardaki faili meçhul cinayetlere kadar pek çok kritik olayın arka planını ele alıyor. Kitabın en güçlü yanı, okuru düşündürmeye zorlaması. Anlatılanlar kesin gerçekler mi, yoksa istihbarat dünyasının manipüle edilmiş bir yansıması mı? Bu sorular, kitabın en büyük bilinmezlerinden biri olarak kalıyor. Soner Yalçın’ın Anlatım Tarzı ve Kitabın Etkisi Soner Yalçın ve Doğan Yurdakul, kitap boyunca bolca belgesel kaynak kullanıyor ve olayları yalnızca anlatmakla kalmayıp, okuyucuya ipuçları sunarak kendi çıkarımlarını yapmasını sağlıyor. Ancak kitabın kesin ve net bilgiler vermek yerine birçok konuyu yoruma bırakması, bazı okurlar için zorlayıcı olabilir. Öte yandan, kitap Türkiye’de istihbarat ve derin devlet kavramlarına ilgi duyan herkes için önemli bir kaynak niteliğinde. Hiram Abas’ın hikâyesini anlatırken, aynı zamanda devletlerin görünmeyen yüzüne dair çarpıcı ipuçları veriyor. Sonuç: Soru İşaretleriyle Dolu Bir Hikâye Bay Pipo, yalnızca bir biyografi değil, aynı zamanda Türkiye’nin modern tarihine dair şifreli bir anlatı. Kitap bittiğinde birçok soruya cevap bulamıyor olabilirsiniz ama bu, kitabın eksikliği değil, tam tersine, derin devlet ve istihbarat dünyasının doğası gereği. Hiram Abas’ın ölümü gibi, kitap da okuyucusunu tam anlamıyla net bir sonuca ulaştırmıyor, ancak düşündürmeyi başarıyor. Eğer siyasi tarihe, istihbarat dünyasına ve Türkiye’nin karanlıkta kalmış olaylarına ilgi duyuyorsanız, Bay Pipo kesinlikle okunması gereken bir eser. Ancak okurken tek bir anlatıya bağlı kalmamak ve olayları farklı perspektiflerden de değerlendirmek gerektiğini unutmamak lazım.
Bay PipoSoner Yalçın · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20214,535 okunma