Bir MİT Görevlisinin Sıradışı Yaşamı: Hiram Abas

Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

2021 115. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2021 20:50
Sabah evinden çıkıp işine gidecek olan bir adam. İstanbul'un ara sokaklarından birinde, hız önleyici tümseklerden birinden geçmek için vites küçültüp, hızını yavaşlatır. Tam bu sırada arkadan yaklaşan bir adamın susturucu takılmış tabancasından çıkan kurşunlarla oracıkta can verir. Kitap böyle romansı bir havayla başlar. Suikaste uğrayan adam MİT'in eski üst düzey görevlilerinde birisi olan Hiram Abas'tır. Kitabın devamında Hiram Abas'ın hayat hikayesini, MİT'in o dönemki faaliyetlerini, Abas'ın görevdeyken yaptığı çalışmaları okuyoruz. Ama sadece bu da değil. Hayat hikayesine paralel olarak, 1950-1990 yılları arasında Türkiye'de gerçekleşen siyasal olayların neredeyse hepsi anlatılıyor. Bu arada diziyi izleyenler bilir, Kurtlar Vadisi'ndeki Aslan Akbey karakterinin ölümü Hiram Abas'ın ölümünün birebir aynısıdır. Dizideki o sahne de bu olaydan esinlenmiştir.
2021 71. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2021 00:05
Soner Yalçın Bay Pipo kitabında Eski bir Mit görevlisi olan Hiram Abas'in sıradışı hayatını belgeler ışığında okuyucuya aktarmaya çalışmıştır. Herkesin okumasını tavsiye ederim
2020 17. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2020 18:00
Kitaptan öğrendiğim kadarıyla gizli servisimiz bile gizli değil. Gizlenmesi gereken ülke sırlarımız başka ülkelerin ellerinde. MİT içindeki çekişmeler, entrikalar basit bir mahalle kavgası gibi sürmüş yıllarca. Kitap bitince dedim ki kendime Türkiye’de olan bitenden bihaber, o kadar sade ve sıradan bir hayat yaşıyorum ki tüm bu entrikalar, oyunlar bir ülkenin kendi kendini bitirmesine yetecek kadar çok... Koltuk sevdası, iktidar olma hırsı insana her şeyi yaptırır... tarihte adı kardeş katliymiş şimdi başka bi şey ama adı her neyse sonunda olan güzel ülkeme ve biz vatandaşlara oluyor... sağ-sol farketmeksizin birileri suikastlere kurban gidiyor ve failleri hala meçhul...çok yazık gerçekten...
2019 28. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2019 12:47
Hayatın telaşe leri arasında kaybolurken kimi insanların, grupların ne büyük aşamalarda rol oynadığı, yakın tarihin ikircikli gerçekleri eşliğinde göz önüne seriliyor..
MİT teşkilatının 90 lara kadar olan hikayesi
2025 12. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2025 21:53
Soner Yalçın Tağut , Binbaşı Ersever'in İtirafları , Teşkilatın İki Silahşoru kitaplarını okumuştum dil olarak bu kitaba göre çok daha iyiydiler. Bu kitap; Hiram Abbas (bay pipo) isimli Mit mensubunun hayatını anlatırken Mit içinde süren güç çatışmalarını, Mit teşkilatının kuruluşunu ve ülkenin 50'li yıllardan itibaren başlayarak yaşanan olayları siyasi gelişmeleri ve çekişmeleri 90 lı yıllara yani Hiram Abbasın suikast ile öldürülmesine kadar olan süreyi anlatıyor. Kitabın karışık olmasının sebebi bu kadar çok geniş konuya değinirken ayrıntılı bilgiler vermeye çalışması olabilir. Soner Yalçın solcu bir gazeteci olarak kendi bakış açısı ile bakmış olaylara. Her ne kadar olayları anlatıyor olsa da kendi görüş açısından kurtulamadığı yerlerde hatalar yaptığı olmuş. Bu hatalardan eğirdirde bulunan dağ komando okulunun ABD isteği ile 50'li yıllarda açılmış olması iddiasının doğru olmaması gibi. Kitap boyunca siğer kitaplarda da yaptığı gibi askeri vesayiti eleştiren darbeler sürekli olumsuz bakan soner yalçın kara kuvvetleri komutanı Gürler ve Hava kuvetleri Komutanı Batur'un 71 muhtırası ile solcu subaylardan gelecek olan darbenin önünü kesme çabasını ise komutanları suçlarıcı şekilde anlatmış. Çok ilginç normalde demaokrasi kahramanı olarak yazması lazımdı "Gürler ve Batur, devrim isteyen kurmaylarını duymuşlar, anayasasına kadar yeni bir rejim hazırlayıp anahtarı kendilerine uzatanlara sırtlarını dönmüşlerdi."(S.151) Bunların dışarısında kitabı okuyarak teşkilat içerisinde ne tür mücadelelerin verildiğini ve ne kadar çirkinleştiğini göreceksiniz ve gördükçe şaşkınlıktan merakla diğer sayfalara geçeceksiniz. Teşkilat içerisinde CIA servisinin çok etkili olduğunu ve bir çok yapılanmasını onların oluşturduğu kısmen bile doğru olsa çok vahim bir durum. Teşkilatın bir dönem ABD telkinleri ile nerdeyse sadece
2025 9. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2025 22:26
Yakın siyasi tarihimizi merak eden herkesin en az bir kere okuması gereken kitap desem de yazarın alışagelmiş durumu aynı düze devam ediyor, sizi sıkıyor fazlaca detaya giriyor ve ayrıntılar arasında boğuluyorsunuz. Konu başlığı ne kadar önemli olsa da kendi görüşleriyle olayları tamamlamalarıyla sadece okuyor ve sakince kitabı kapatıyorsunuz.
Gizem
Puan vermedi
Öncelikle bu tarz eserlere yeterli destek verilmeli her birey bu kitabı okumalı dolu dolu tek solukta bitirebileceğinden kuşkum yok okuyana o heyecanı kesinlikle katacağına eminim.
Tarih
2026 7. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2026 22:45
Bay Pipo kitabı kitabın baş karakteri Hiram Abas 'ın suikastiyle başlar.Karanlık bir döneme ışık tutmaya çalışan kitap faili meçhul cinayetler, derin devlet ilişkileri, istihbarat bağlantıları ve Türkiye' nin yakın tarihine damga vuran olayları detaylı bir şekilde inceliyor. Hiram Abas 'ın hayatında önemli yeri olan eğitim de aldığı Nazi generali Reinhard Gelen, Mitdeki akıl hocası babası gibi gördüğü Fuat Doğu ve yakın arkadaşı Mehmet Eymür' den bol bol bahsediliyor. Ayrıca paşaların hiyerarşilerinden, hangi görevlerde bulunduklarından fazlaca bahsedilmiş . Çok sayıda isim geçiyor bu da okuyucuyu yoruyor. Nuri Gündeş ile yıllar süren düşmanlık derecesindeki çekişmeleri sıklıkla okuyucuya hatırlatılıyor. Kitapta Hiram Abas'a pek iyi bakılmadığı(benim görüşüm) özellikle yurt dışı görevlerindeki istihbaratçılığı eleştiriyor ve başarısızlık olarak nitelendiriliyor. Sonuçlarını yorumlamak ve araştırmak sizin düşünce yapınıza bağlı. Bu tip konularda tek bir kitaba bağlı kalmamanızı ve ayrıca kitapta geçen kişileri de araştırmanızı tavsiye ederim.
2025 26. kitabı
Okunma: 22 Mart 2025 00:00
Bay Pipo: Hiram Abas’ın Gölgesinde Derin Devletin İzleri Soner Yalçın ve Doğan Yurdakul’un kaleme aldığı Bay Pipo, yalnızca bir istihbaratçının biyografisi değil, aynı zamanda Türkiye’nin karanlıkta kalmış siyasi ve istihbari geçmişine açılan bir kapı. Kitap, MİT mensubu Hiram Abas’ı merkezine alarak derin devlet, istihbarat örgütlerinin işleyişi ve faili meçhul cinayetler üzerine düşündürücü bir anlatı sunuyor. Hiram Abas: Gölgeler İçindeki Adam Hiram Abas, MİT’in efsanevi isimlerinden biri olarak bilinir. Soğuk Savaş döneminde istihbarat dünyasında önemli roller üstlenmiş, hem anti-komünist faaliyetlerde hem de yurtdışında yürütülen operasyonlarda kilit bir figür olmuştur. Ancak kitabın dikkat çekici yanı, Abas’ın yalnızca istihbaratçı kimliğiyle değil, aynı zamanda onun bireysel yönleriyle de ele alınmasıdır. Kitap, onun sadece bir ajan değil, aynı zamanda idealleri ve hayal kırıklıkları olan bir insan olduğunu da gösteriyor. Ancak en ilginç noktalardan biri, Abas’ın yaşamı gibi ölümünün de soru işaretleriyle dolu olması. 1990 yılında suikaste kurban gitmesi, kitabın ana tartışma konularından biri. Bay Pipo, suikastın arkasında kimlerin olabileceğini sorgularken, Türkiye’nin derin devlet yapılanmasıyla ilgili pek çok ipucu veriyor ancak kesin cevaplardan kaçınıyor. Bu da kitabı daha da etkileyici ve gizemli kılıyor. Derin Devletin Anatomisi Kitap, Hiram Abas’ı anlatırken aslında onun üzerinden Türkiye’deki derin devlet yapılanmasına ve istihbarat örgütlerinin perde arkasına ışık tutuyor. 12 Mart ve 12 Eylül darbelerinden, 1980’ler ve 90’lardaki faili meçhul cinayetlere kadar pek çok kritik olayın arka planını ele alıyor. Kitabın en güçlü yanı, okuru düşündürmeye zorlaması. Anlatılanlar kesin gerçekler mi, yoksa istihbarat dünyasının manipüle edilmiş bir
2020 1. kitabı
__Bay PİPO'nun Hayat Öyküsü Öncülüğünde MİT'in Kurumsal Yapısının ve Politik Çizgisinin Zaman İçerisindeki Değişimine Tanıklık Ettiğimiz Bu Eser, MİT'in Gizemli Tarihine Işık Tutmamızı Sağlıyor.
Siyaset

Soner YalçınYazar · 20 kitap
İlk yılları Soner Yalçın, Cemile Yalçın ve Mehmet Ali Yalçın'ın oğulları olarak 1 Ocak 1966'da Çorum'da doğdu. Anne tarafı Tercanlı, baba tarafı ise Horasanlıdır. Annesi ev hanımı, babası ise gıda ticareti ile uğraşan bir tüccardır. Üniversite eğitimini Hacettepe Sağlık İdaresi Yüksek okulunda tamamladı. Daha sonra idarî bilimler konusunda yüksek tahsile karar verdi. Kariyeri 1987'de 2000'e Doğru adlı dergide çalışmaya başladı. Uzun süre Ankara bürosunda muhabirlik yaptı. Burada Adnan Akfırat, Hikmet Çiçek ve Serhan Bolluk’le birlikte çalıştı. 6 Mayıs 1990'da Ankara İstihbarat Şefliğine getirildi. 1993-94 yılları arasında günlük gazete olarak çıkan Aydınlık'ta çalışmaya başladı. 1995'te haber araştırma müdürü iken ayrıldı. Bir ara Doğan Yurdakul'un Siyah – Beyaz gazetesinde çalıştı. 1996 yılında televizyonculuğa giriş yapıp Show TV Ankara bürosunda çalışmaya başladı. Aynı yıl içerisinde Star TV'ye geçti ve haber müdürlüğüne getirildi. Daha sonra Efendi: Beyaz Türklerin Büyük Sırrı, Efendi 2: Beyaz Müslümanların Büyük Sırrı adlı kitaplarını yayımladı. CNN Türk'te Cüneyt Özdemir'le birlikte 5N1K adlı programı hazırladı. Kurtlar Vadisi adlı dizinin ilk iki yılında konsept danışmanlığını üstlendi. CNN Türk'te yayınlanan Oradaydım adlı politik belgeselin hazırladı. 4 Şubat 2007 tarihinden itibaren Hürriyet gazetesinde, pazar günleri “Not Defteri” adlı köşesinde yazmaya başlamış, Mart 2012'de işine son verilmiştir. Odatv davası kapsamında 14 Şubat 2011 tarihinde tutuklanan Yalçın, yaklaşık 22 ay sonra 27 Aralık 2012'de tahliye oldu. Hâlen Sözcü gazetesi ve Odatv İnternet sitesinde yazılarına devam etmektedir. Özel hayatı Soner Yalçın'ın, avukat Feza Kutanoğlu ile evliliği 10 yıl sürdü ve bu evlilikten Aren Soner (d. 2000) adında oğlu dünyaya geldi. Kitapları Binbaşı Ersever'in İtirafları (1994) Millî Nizam'dan Fazilet'e: Hangi Erbakan? (1994) Behçet Cantürk'ün Anıları (1996) Reis: Gladio'nun Türk Tetikçisi (1997, Doğan Yurdakul ile birlikte, Doğan Kitap) Bay Pipo (1999) The Özal: Bir Davanın Öyküsü (2001) Teşkilat'ın İki Silahşoru (2001) Efendi: Beyaz Türklerin Büyük Sırrı (2004) Efendi 2: Beyaz Müslümanların Büyük Sırrı (2006) Siz Kimi Kandırıyorsunuz! (2008) Bu Dinciler O Müslümanlara Benzemiyor (2009) Samizdat (2012) Erbakan: Eziyet Edilerek Yalnızlığa Yükseltilen İnatçı Bir Siyasal Liderin Portresi (2012) Silivri Cezaevinde hazırladığı kitapta Necmettin Erbakan'ın hayatını ve mücadelesini anlatan kitap, Erbakan'ın bilinmeyenlerine ışık tutmaktadır.[2] Kayıp Sicil: Erdoğan'ın Çalınan Dosyası (2014) Galat-ı Meşhur: Doğru Bildiğiniz Yanlışlar (2016) Saklı Seçilmişler (2017) Kara Kutu: Yüzleşme Vakti (2019)