Egalité
Sema Kaygusuz'u, yakınlarda okuduğum temalı derleme öykü kitaplarında karşılaştığım bir iki öyküsünden tanıdım ve çok beğendim.
Bu ilk kitabındaki öyküler zengin konu ve anlamlarla örülü metinlerden oluşuyor. Öyküleri sırasına göre birer cümleyle özetlersem, ev kadınlığını bir görev gibi görüp bu dar hayat biçiminden çıkamayan, bıçkın delikanlının bir kadına duygusal ilgisi, kendini evin egemeni sanan adamın aslında bu egemenlikte karısının önemli etkisinin farkında olmaması, küçük çocuğu bir yılanı öldüren kadının bu yılana adeta ağıt yakması, basit bir ev kadınının tanımadığı bir kadından gelen telefonda onunla konuştuklarından sonra kadınlığını hissetmesi, kenar mahalledeki bir kadının oğlunun bu dar hayattan kurtulması için daha gelişmiş başka bir yere gitmesine yardımcı olması, iki yakın arkadaşın kafayı çektikleri bir akşam yaşadıkları duygusallık (Sarhoştuk Yıldızların Altında adlı bu öyküsü özellikle güzel), bir cenaze evinde ölenin hiç sevmediği sarı renginin varlığını hem ziyaretçi tanıdığının getirdiği sarı güller hem de o yaşarken mimar olan erkek kardeşinin onun odasına çizdiği bordürler üzerindeki çiçeklerin sarı uçlarının olmasıyla her şeye rağmen varlığını sürdüren sarı rengi, önemli olmayan bir bitkinin ayrıntılı anlatımının bunu bir yabancıyla karşılaşmamız ve onu tanıyıp bilmenin zorluğunu akla getirmesi, bir sonraki öyküde muhtemelen kendisine tecavüze eden bir adamın bıçaklanarak öldürülmesini konuşan kızın annesi tarafından hamamda sertçe ovulup keselenip çok sıcak suyla yıkanarak önceki öyküdeki yülerzik bitkisinin külünden yapılan aşkârla bir nevi arınması, yazar olması muhtemel bir adamın eşyalarını taşımaya gelen kamyonun sakin bir mahalleye getirdiği canlılık, ortalama bir adamın orta seviye akademik başarısına rağmen pratik zekâyla nasıl yüksek bir konum elde ettiği, laboratuar ortamında gelişip çatlayan yumurtadan çıkan kırlangıcın göç bilgisine sahip olmadan rasgele göç yoluna koyulması akla doğadan uzak yaşayan toplumdaki çocukların rasgele yaşam yoluna koyulduklarını getiriyor.