Öyküler

İlk Yayın Tarihi:
Mayıs 2000
Metis Yayıncılık

2022 26. kitabı
Sema Kaygusuz'ın 2000 yılında Cevdet Kudret Edebiyat ödülünü aldığı Sandık Lekesi isimli kitabı 13 öyküden oluşmakta. Kaygusuz'un öykülerinde oluşturduğu ritimli atmosfer özellikle şiirsel metin sevenlerin dikkatini çekecektir. Modern bireyin yalnızlığı, doğayla olan yakın-uzak halleri, bireyin kendi içerisine gömülüşü bu kısacık öykülerde ustalıkla anlatılmış. Kitabın ilk öyküsü olan "Ortadan Yarısından" da kendini kaşıyarak açtığı yara sonucundan yaşadığı Tenekeci mahallesini ahalisini tahammül edilemez bir kokuya boğar. Öyle ki mahalleli onu ziyaret etmeye bile doğru düzgün cesaret edemez, sadece bir kez gelebilirler Ömer Bey'in evine. Bu yara üzerinden kendini tüketen insanın etrafına verdiği zarardan, toplumun bireyi katlanması zor durumlarda nasıl ötekileştirdiği üzerinden okumak mümkün. Tacettin benim en sevdiğim öykülerden biri oldu. Bir kabadayının sert görünümünü gerek fiziksel özellikleri üzerinden gerek Hemşire Necla üzerinden yazarın anlatımı okunmaya değer kılıyor. Elif'in E'sine baktığımızda ise git gide kan kaybeden ataerkil düzenin küçük bir ölçeği ile karşı karşıyayız. Geleneksel formda özellikle Anadolu'da torunlara isim koyma ismi büyüklerindir ya da en azından kendi isimlerinin torunlarına konulmasını beklerler. Bu durum üzerinden kaleme alınan öykü Ahmet ve Neriman çiftini anlatıyor. Ahmet Bey torununa biri isim vermesi gerektiği üzerinden karısı Neriman Hanım tarafından sürekli sıkıştırılıyor ama bulduğu isimler Neriman Hanım tarafından bir türlü kabul görmüyor. Sonra bir sabah kalkıp torunumun adını Elif koydum diyor, okur burada soruyor şimdi bu ismi Ahmet Bey mi koydu yoksa Neriman Hanım mı? Erkeklerin karar mekanizmasında büyük etkisi olan kadınların anlatıldığı bence yazarın feminist yönünün bir tık ortaya çıktığı bir
2024 67. kitabı
Okunma: 17 Eylül 2024 19:04
Her bir öykü, karakterlerin karmaşık duygusal durumlarını ve toplumsal dinamikleri inceler. 13 öyküden oluşuyor. Modern bireyin yalnızlığı, doğayla olan yakın uzak halleri bireyin kendi içerisine gömülüşü bu kısacık öykülerde ustalıkla anlatılmış. ...."Bitkiler tıpkı insan onuruna benzer, yalniz bir kez yerinden sökebilirsin."....
2020 10. kitabı
Ne yazsa okurum dediğim yazarlardan Sema Kaygusuz. Üslubuna, kendine has benzetmelerine, betimlemelerine, öykülerdeki o şiirselliğine bayılıyorum. Bu kitabında da 13 farklı öykü ile karşımıza çıkıyor. Her birinde de farklı dünyalara sürüklüyor bizi.. Tanışmamış olanlar, yazarla muhakkak tanışmalı..
2025 63. kitabı
Okunma: 28 Ağustos 2025 13:22
İçinde birbirinden farklı konulara değinen 13 öykünün yer aldığı kitapta, Sema Kaygusuz un kaleminin gücü bariz bir şekilde hissediliyor. Öyle güzel betimlemeler var ki, alıntı yapmaya vakit bulamadım. Metaforik anlatımı ve mitolojik dokunuşlarıyla 'Engereğin Oğlu' isimli öykü favorim oldu. Bir diğer sevdiğim öykü ise 'Kadın Sesleri' oldu. gerçekten çok etkileyiciydi. Sema Kaygusuz u çokça duymama rağmen daha önce hiç okumamıştım, bu kitapla tanıştım ve çok sevdim. Devamı muhakkak gelecek. Sandık Lekesi Sema Kaygusuz
Edebiyat iyileştirir.
2020 305. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2020 19:06
GÜZEL İNSANLAR MERHABA Sema Kaygusuz'un okuduğum ikinci öykü kitabı Sandık Lekesi, eserini dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışacağım. Öncelikle iğneyi kendime, Çuvaldızı başkasına göndererek başlamak istiyorum. :))) Memlekette romana gösterilen ilgi alaka öyküye gösterilmiyor. Halbuki, kısa bir anlatıda çok şeyi anlatmaya çalışmak çok daha zor ve o kadar değerli bir çaba olsa gerek. öykü okumalıyız, daha çok Sema Kaygusuz'un, Sandık Lekesi isimli ince eserinde toplamda 13 öykü yer alıyor. Öykülerinde dikkatimi çeken Yılan, kuyu, ölüm gibi konular sıklıkla karşınıza çıkıyor. Yazar öykülerinde kesinlikle olayları ajite etmiyor, sürpriz sonlara sizi sürüklemiyor. DOYMA NOKTASI ve SANDIK LEKESİ eserlerini peşpeşe okudum. Öyküleri okuyunca yazar sanki şimdiye kadar icat edilmemiş bir kamere ile size dünyayı anlatıyor. Günlük hayatta, dikkatinizi çekmeyen eşya ve olayları yakın çekim kamera özelliği ile size aktarmış gibi oluyor. Sema Kaygusuz eserlerinde çam ağacı, ardıç kuşu, ardıç ağacı, lipsos balığı, bir çok şeyi o kadar naif güzel anlatarak sayfalarında bize sunuyor. Yazarın çıtayı ilerleyen zamanlarda çok daha yukarıya çıkaracağına inanıyorum. Sandık Lekesinde, Tacettin öyküsü aldı götürdü beni.. Kabadayımız Tacettini o kadar güzel ve farklı bir dille anlatıyor ki. hikaye sonunda yüzünüzde tatlı bir gülümseme kalıyor. İyi Okumalar …
2020 11. kitabı
Öykü okumayı hep ihmal ederim. Aslında ihmalkarlık değil de, öykü okumak bana pek cazip gelmez. Geçen yıl okuma düzenime yeni aksiyonlar eklemeye karar verdiğimde kendime öykü okuma listesi oluşturmuştum. Melisa Kesmez ile başladığım bu yolculukta sanırım Sema Kaygusuz’un okuduğum ilk kitabı olan bu kitap çok çok aşağıda kaldı. Pek tat alamadım. Meraklasına duyurulur.
2025 293. kitabı
Yazardan okuduğum ilk kitap. Öykü kitaplarını okurken genelde bir düşünce alıp götürüyor beni. Yarım kalmış gibi hissediyorum öyküler. Kitapta birkaç öykü çok beğendim. Kısa kısa öyküler okumak istiyorsanız öneririm.. Sema Kaygusuz Sandık Lekesi
2021 129. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2021 21:02
"... ortalık yerde kötü bir şiirin ezgisi yırtılmış, iki yanlış anlama olmuş, anlamı dışında tüketilmiş güzel bir sözcük ölü doğmuş, mesela kader, mesela keder..." Olur olmadık benzetmeleri ve şiirsel üslubuyla öykülerini meydana getiren Sema Kaygusuz'un kaygıları ilmek ilmek sökülüyordu, Sandık Lekesi'ni okurken. Yazarın öykülerinde günlük yaşamın basit dertlerini keşfederken kimi cümlelerde mühim meselelerin izleğini de yakaladığımı dile getirmeliyim. Benzetmelerinde imgelere yer veren, maddelere insani özellikler yükleyen, bazı diyaloglarda alaycı bir söylemi olan Sandık Lekesi'ndeki öykülere vakit ayırmak, değerli bir okuma deneyimi kattı. Küçük insanların küçük dertlerini kaygı edinen bu öyküleri okumak, yazara daha çok yakınlaşmamı sağladı. Yazarın diğer kitaplarını keşfetmeye devam!
2022 140. kitabı
İşte okumaktan büyük mutluluk duyduğum, edebiyatımızı onurlandıran bir isim. Sema Kaygusuz’un 2000 yılı Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’ne layık görülen ve onbir öyküsünün yer aldığı Sandık Lekesi her biri birbirinden akıcı ve edebi zenginlik ihtiva eden bir eser. Özgün kurguları ile okuru büyülerken elimizi uzatsak dokunabileceğimiz kadar da gerçekçi. İlk öyküde sokağı kaplayan koku bizim de burnumuzun kemiklerini sızlatıyor. Tacettin öyküsünde onun gözyaşlarını silmek istiyoruz. Neriman hanımla birlikte isim düşünüyorken Engereğin Oğlu öyküsüne geçip korkuyu iliklerimize kadar hissediyoruz. Kadın Sesleri öyküsü ah kadınlar dedirtiyor. Oğul’da fasülyeleri döven anne, Aşkar’da Canan’ı döve döve yıkayan anneye empati duyabilir mi acaba diye merak ediyoruz. Sarı öyküsünde mevtayı ziyarete gitmişiz elimizde sarı güllerle kalakalmışız. Tadı damağınızda kalan öyküler bunlar ️
·88 syf.·
2020 21. kitabı
Hani masallarda anlatılır ya, bir kızın gerçek prenses olduğu kırk kat yatağın altındaki minik nohut tanesinin varlığını hissedip rahatsız oluşundan belli olurmuş, o kadar narin olurmuş prenses... Işte yazarımız Sema Kaygusuz hiç öyle çıt kırıldım, steril, nane molla yazar tiplerinden değildir, Beyoğlunun en sert kabadayılarını, Bornova' nın Tenekeciler'inin herhangi bir sakinini öyle kanlı canlı ve ustalıklı anlatır ki ne kadar görmüş geçirmiş güçlü, derin bir yazar olduğunu bir çırpıda anlarsınız. Sema Kaygusuz'la yapılan söyleşileri izlerseniz, onun sadece çok iyi yazan bir edebiyatçı değil aynı zamanda çok iyi konuşan, düşünen topyekun entellektuel bir edebiyatçı olduğunu görürsünüz. Reklamsız magazinel olmaktan uzak bir yazar olduğu için, ne yazık ki hakettiği ilgiyi yeterince görememiş olsa da edebiyatseverlerce, ne yazsa okunur, sabırsızlığıyla beklenen ve çok değer verilen bir öykücü. Sandık Lekesi"ndeki öyküleri; kısa, yoğun ve çok katmanlı.. Öykü türünü sevmeyenlere bile öyküyü sevdirecek nitelikte 13 öykü bulunmakta kitapta. Bu öyküleri okurken, dilimizin son derece kusursuz, ustalıklı kullanılışına tanıklık edecek, böyle bir edebiyatçıya sahip olmanın çok büyük şans olduğunu düşüneceksiniz.

Sema KaygusuzYazar · 12 kitap
Sema Kaygusuz, Türk yazardır. Hikâye, roman ve deneme türünde eser vermektedir. Sema Kaygusuz, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden 1994 yılında mezun oldu. Öğrencilik yıllarında radyo oyunu, koreografi ve tiyatro ile ilgilendi. İlk öyküleri Kitap-lık, Adam Öykü, Varlık, Düşler Öyküler dergilerinde yayımlandı. Hazırladığı ilk dosya 1995 yılında Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülü'ne, ikinci dosya ise 1996 yılında Gençlik Kitabevi İkincilik Ödülü'ne değer bulundu. Ancak, ödül alan bu iki dosya, kitap olarak yayımlanmadı. 2016 yılında Barbarın Kahkahası başlıklı romanıyla 71'inci Yunus Nadi Ödülleri'nde roman dalında birinciliğe layık görüldü. Bu romanı 1997 yılında Ortadan Yarısından, 2000 yılında Sandık Lekesi ve 2002 yılında Doyma Noktası başlıklı hikâye derlemeleri takip etti. Sandık Lekesi başlıklı kitabıyla 2000 yılında Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nü kazandı. İlk romanı Yere Düşen Dualar edebiyat çevrelerinden çok iyi eleştiriler aldı. La Chute des Prieres başlığıyla Fransızca'ya tercüme edildi. Fransa'nın önemli gazetelerinden biri olan Libération gazetesi, romanı "Dikkat, Yere Düşen Dualar!" başlığıyla kitap ekinin kapağına taşıdı. Yazıyı kaleme alan Marc Semo, romanı "İnsan ruhuna dokunan lirik bir şiir." olarak nitelendirdi. Yere Düşen Dualar, Fransa, İsveç, Norveç ve Almanya'da da yayımlandı. Yeşim Ustaoğlu'nun İspanya San Sebastian Uluslararası Film Festivali'nde Altın İstiridye Ödülü alan Pandora’nın Kutusu (2008) adlı filminin senaryosunu yönetmeniyle birlikte kaleme aldı. 9 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sema Kaygusuz, Atlas dergisinde gezi ve seyahat yazıları yazmayı ve yaratıcı okuma hakkında atölye çalışmaları yapmaktadır.