•spoiler içerir!
Dostoyevski’nin 1848 yılında yazdığı 5 kısa öyküden oluşan kitaptır. ismini St. Petersburg'da mayısın son haftası başlayıp temmuz 15'e kadar devam eden, geceleyin havanın bir türlü kararamaması olayına verilen beyaz gecelerden alır. Hayalperest, isimsiz bir kahramanın Petersburg sokaklarında aylak aylak gezerken Nastenka isimli genç bir kızla karşılaşmasını anlatıyor. Ana karakter o kadar yalnız ve bir o kadar da hayalperest ki düzenli olarak gezdiği sokaklardaki insanlarla ve evlerle kendi hayal dünyasında oldukça içten bir bağ kuruyor. Finalinde Nastenka'nın kendi mutluluğu adına, onu herşeyden fazla seven( hayatında karşısına bu kadar sevilebilecek birşey ilk defa çıktığı için muhtemelen) hayalcimizi bir kenara iter ve daha sonra yazdığı mektupta onu kaybetmek istemediğini, kendisini sevmeye devam etmesini ister. İnsanın sevilmeye ne kadar çok ihtiyacının olduğunu, buna bir sınır koyulmayacağını, bilinçaltındaki en baskın fikrin "herkes beni sevsin" olduğunu bize çok güzel anlatır aynı zamanda.