2025 88. kitabı
Okunma: 24 Mart 2025 10:50
Merhabalar dostlar Bu ay ki ikinci Sait Faik kitabıyla geldim .Son Kuşlar..19 öyküden oluşan bir kitap .Kitap ilk olarak 1952 yılında yayınlanmış ,bu baskısı @inkilapkitavevi tarafindan taze basılmış. Kapağına bayıldım ben . Diğer Sait Faik kitaplarinda oldugu gibi yine en çok balıkçılar, işçiler, sıradan insanlar başrolde. Orhan Veli ,Sait Faik için "mahalle cocugu " benzetmesi yapmış. Bu benzetmeyi kıtabi okuyunca anliyorsunuz .Gercekten halktan gelen ,halkı bu kadar iyi taniyan bir yazar. Kitabın adını veren öyküde,Konstantin Efendi, Ada’nın çocukları örgütleyip 1000 tanesi 250 gram etmeyen serçe, saka ve iskete florya avlaması konu edinir. Bu türü avlamalarıyla beraber akşam pilavın üzerine koyarak yerler. Ada’da gezinirken ne zaman kuş sesi duyulsa korkarlar. Çünkü Konstantin Efendi’nin uçan kuşların peşinde olduğu bilinir. Bu kuşlar uzun zaman sonra Konstantin Efendi yüzünden o adaya uğramazlar.Hikayenin kahramanı adada gezerken çimlerin söküldüğünü görür ama müdahale etmez. İşçiler çimleri mühendis Ahmet Bey’in söktürdüğü konusunda konuşurlar. Bu çimler, deri tüccarı Hollandalının bahçesine yerleştirilecektir. Hikayenin kahramanı güzel çimlerin söküldü ve yolların çamur içinde kaldığı için üzülür. Kendisi kuş ve geleceği görmüştür. Fakat gelecek nesiller bunları göremeyecektir. Bu kitapta çevre sorunlarına değinmiş bol bol yazar .Doga sevgisi insan sevgisi kitabin ana teması... Kitapla kalın dostlar... Son Kuşlar Sait Faik Abasıyanık
Son KuşlarSait Faik Abasıyanık · İnkılâp Kitabevi · 202517,1bin okunma