Puan vermedi·382 syf.····Okunma: 24 Mart 2025 22:26 Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın, Huzur kitabından sonra okuduğum ikinci eseridir. Tıpkı Huzur’da olduğu gibi, bu romanda da Cumhuriyet dönemine geçiş sürecinde insanların yaşadığı hezeyanlar; modern hayata adapte olma çabası, geçmişle zedelenen bağların modern yaşamın gereklilikleri karşısında yetersiz kalmasının dramatik yansımaları işlenmektedir. Tanpınar’ın kendine has dili, şiirsel anlatımı ve karakterler aracılığıyla ortaya koyduğu alegorik portreler, eserin okunur kılan temel unsurlarındandır. Bu eseri karakterler üzerinden değerlendirerek incelemek daha yerinde olacaktır diye düşünüyorum.
Karakterlerin İncelenmesi
Halit Ayarcı
Soyadıyla müsemma olan Halit Ayarcı, bürokratik yönü güçlü, temsil yeteneği yüksek bir karakterdir.
Modern hayatın, batılılaşmanın ve kurumsallaşmanın simgesi olarak öne çıkar.
O kadar etkileyici bir figürdür ki, işlevi olmayan bir kurumu bile varmış gibi gösterip insanlara çok önemliymiş izlenimi verebilmektedir.
Hayri İrdal
Halit Ayarcı’nın tam tersi bir karakter olarak ortaya çıkan Hayri İrdal, Halit Ayarcı ile birbirlerini tamamlar niteliktedir.
Osmanlı’nın son döneminin alegorik yansıması olarak, geçmiş ile geleceğin arasında sıkışmışlığı ve içsel çatışmaları simgeler.
Pasif, sessiz ve içsel mücadeleler yaşayan bir karakterdir. Menfaatleri ile manevi değerleri arasında çekişme yaşarken, çoğu zaman alışılmış lüksün, menfaatlerin etkisi öne çıkar.
Emine
Hayri İrdal’ın ilk eşi ve iki çocuğunun annesi olan Emine, vefakarlığı ve cefakarlığıyla ön plana çıkar.
Geleneksel Türk kadınının fedakarlık yönlerini temsil eder.
Ölümüyle birlikte, Türk kadınının o fedakar, kendini feda eden yönlerinin yok olduğunu ima eder; bu durum, eski düzenin modern dünyada yitirilen değerlerini de simgeler.
Pakize
Emine’nin zıttı konumunda yer alan Pakize, yeni kadın tipinin temsilcisidir.
Bireysellik ve modern yaşamın getirdiği yeni kadın anlayışını yansıtır.
Eski geleneksel değerlerden uzak, daha bağımsız ve hesapçı tavırlarıyla dikkat çeker.
Ahmet Hamdi Tanpınar, bu eserinde büyük devrimlerin, toplumsal dönüşümlerin ve geçiş sürecinde insanların yaşadıkları içsel ve toplumsal çalkantıların ne kadar zor ve karmaşık olduğunu ustaca ortaya koymaktadır. Kitabı okurken, Tanpınar’ın dilini, kullandığı metaforları ve alegorik karakter yapılarını son derece yerinde bulduğumu belirtmek isterim. Roman, yalnızca tarihsel bir süreci anlatmakla kalmıyor; aynı zamanda bireylerin bu büyük dönüşüm karşısında hissettikleri çaresizliği, umutları, hayal kırıklıklarını ve yeniden doğuş arayışlarını da derinlemesine hissettiriyor.
Bu eser, modernleşme sürecinin zorluklarını ve eskiyle yeninin çatışmasını gözler önüne sererken, okuru da bu devrim niteliğindeki değişimin insan ruhu üzerindeki etkilerini sorgulamaya davet ediyor. Tanpınar’ın usta kalemiyle ördüğü anlatım, büyük devrimlerin kolay olmadığını ve her dönüşümün kendi içinde birçok çelişki barındırdığını bir kez daha kanıtlıyor.
Sadece farklı bir olay örgüsü beklentisi ile okuyanların abartıldığını düşündüğü bu eser, incelenen her kelimesi ile aslında bir döneme ayna tutan, hatta -mış gibi yapan kurumların aslında her dönemde oldugunu farkettiren, insanı bambaşka bir bakış açısı ile ele alan olağanüstü bir eserdi benim için. Şiddetle tavsiye ediyorum, okuyunuz okutturunuz. Son olarak Hayriler Halitler bir yana asıl selam Ahmetlere olsun! diyorum, Keyifli okumalar diliyorum