Bu hikayenin, bende uyandırdığı ilk etki : Rick and Morty izlerken Rick'in keşif uçuşlarıyla veya maceralarla geçen zaman yolculukları yapıp döndüğü yorucu günler sonrasında kendisini çoğu zaman salıverip ve bu yüzden dağınık ve dengesiz uyandığı sabahların kahvaltısında umarsızca sevdiklerini kırıp dökebilmesi hissinde vuku buluyor.
Sevginin baki olduğunu bilip de tutamadığı zamanı (Kenan Doğuluca bir şekilde) ama yine de dolaşabildiği içinde; ona hür ama mesnetsiz bir alan verdiği için yorulup üzülüyor ya öyle işte. Öyle farkında ama çaresiz dolanmaların, serbestliğin kabullenişinde bir tat aldım. O yüzden ki Mazzy Star'dan "look on down from the bridge" eşliğinde bu incelemeyi yazıyorum.
Yoğun, içten, özgün ve özgür ama kabullenmiş.
Yine de tüm bu hislerin o an içerisinde insana yaratıcılıklarla dolu bir zihin kapısı açtığını (hadi portal diyelim) —eurokaaaa, bu portal keşfettim az önce, birazdan da turuncu meyveye tamamlanacak — belirteyim, çünkü Thom Yorke'un bir röportajında dediği gibi insan yaratıcılığı; çoğu zaman depresyon gibi, bahsettiğim zaman kaymaları sonrası yaşanan baş dönmeleri gibi nevroz hallerinden bile beslenebilir. O yüzden başarılı bulduğumu itiraf etmeliyim, her zaman 802.701 gibi yılların nasıl olacağı veya geçeceği gibi asla işime yaramayacak tahayyüller hoşuma gider, bugünün kaygısını bir kenara ittirir sonuçta. İti ite ittirirler.
Şimdi de kitabımızın içinde geçen bazı olağan dışı kelimelerin, olayların, hikayelerin (bazılarının etimolojik kökenlerini de açıklamaya çalıştığım) ne anlama geldiğini veya ne anlattığını belirttiğim bölümüne geçelim. Genelde buralar sıkıcıdır yine de dolaşıp dönüp okuduğumda hoşuma gidiyor, buyursunlar:
Hastings Savaşı; 14 Ekim 1066'da İngiltere'nin Hastings kasabası yakınlarındaki Senlac Tepesinde, Fransız Normanlar ve Anglo-Sakson İngilizler arasında yapılmış bir savaş.
Nebukadnezar; Yeni Babil İmparatorluğu'nun kurucusu ve Keldani hanedanının ilk kralı Nabopolassar'ın oğlu.
Hettie Potter; İngiliz, sosyalist bir kuruluş olan Fabian Organizasyonu'nun popüler bir üyesi, Beatrice (Potter) Web.
Dresden porseleni; Almanya'nın Dresden şehrinde, 1872 yılından beri üretilen dünyaca ünlü porselenler.
Bagodo; Budistlerin dini yapılarına verilen ad.
Karolenj; 8.ve 9. yüzyıllarda Frank kökenli Karolenj Hanedanı üyesi krallar tarafından yönetilmiş bir imparatorluk.
Pan; Yunan mitolojisinde kırın, satirlerin ve çobanların tanrısı.
Megatherium; dev tembel hayvan olarak da bilinen, boyu yaklaşık altı metreye varan, insan eliyle tüketilmiş bir memeli hayvan türü.
Makasçı; tren yollarının kesiştiği noktalarda rayların yönünü değiştiren görevli.
Felsefi Kayıtları; 1665 yılından beri yayımlanan, tam adı "Kraliyet Derneği'nin Felsefi Kayıtları", dünyanın ilk ve en uzun süreli bilim günlüğü.
Euroka!!! Arşimet'e atfedilen ünlü bir ünlemdir. Söylentiye göre şekilsiz bir cismin hacminin, suya battığı anda su hacmindeki değişikliği bularak bulunabileceğini keşfettiğinde banyodan çıplak bir şekilde sokağa fırlamış ve sokaklarda koşarken bu ünlem sözcüğünü haykırmıştır. Sözcük "(Onu) buldum!" benzeri bir anlama sahiptir. Bunun sonucunda "Eureka!" bir keşfi kutlarken kullanılan bir ünlem halini almıştır.
Ginekeum; ovaryum, stilus ve stigma olmak üzere üç kısımdan oluşan, bitkilerde dişi organ.
Kretase dönemi; Latince creta kelimesinden türetilmiştir ve tebeşir anlamına gelir. Bu tanımlama Batı Avrupa'nın Üst Kretase katmanlarında yaygın olarak bulunan tebeşir yataklarına (çoğunlukla kokkolitler gibi deniz omurgasızlarının kabuklarının tortullaşmasıyla oluşmuş kalsiyum karbonattır) atfen yapılmıştır.
Kretase, yaklaşık 143,1 milyon yıl öncesinden (myö) 66 milyon yıl öncesine kadar sürmüş bir jeolojik dönemdir. Mezozoyik Zaman'ın üçüncü ve son dönemi olmasının yanı sıra en uzun dönemidir.
Jura Çağı; Jura, Triyas Dönemi'nin sonu olan 201,4 milyon yıl önce (myö) ile Kretase Dönemi'nin başlangıcı olan yaklaşık 143,1 myö arasını kapsayan bir jeolojik dönem ve stratigrafik sistemdir ve adını bu döneme ait kireçtaşı katmanlarının ilk kez tanımlandığı Jura Dağları'ndan alır. [Fransa-İsviçre sınırını çizen ormanlık bir dağ sırası olan Jura Dağları]