insan sanki inadına yapar gibi gider hep yaralı yerini çarpar
2025 4. kitabı
Okunma: 25 Mart 2025 23:28
Diriliş Tolstoy'un son kitabı olmakla birlikte okuduklarım arasında şu ana kadar en çarpıcı olanıydı. Tabiki Anna Karenina'yı yapı bakımından ayrı tutuyorum. Öncelikle bir kadının toplum etkisi yüzünden tamamen değişen huylarından ve kişiliğinden konuşmak istiyorum zira Tolstoy yazdığı her karakterin psikolojisini ve içinde bulunduğu duruma karşı hal ve haraketleri yazımı bakımından hayran olduğum bir yazar. Evet, çiçek açacak bir kadının solmamak için direnişini okurken, onu yargılamak şöyle dursun, insan sıkıca sarılmak istiyor. Nehlüdov karakterine gelince, romanın baş karakteridir ve tüm olaylar onun çevresinde dönmektedir. Oldukça saygın biriyken toplumun karanlık köşelerinde unutulmuş hakların, kaale alınmayan anayasanın ve yitip giden yaşamların çetelesini tutar öyle ki, bu yolculukta karşılaştığı hiçbir şey onun kararlı duruşunu bozmak bir yana, onu ahlaken daha yontulmuş bir insana çevirmektedir. Türkiye gündeminin haraketli olduğu şu dönemde okumak benim için büyük bir şanstı çünkü birçoğumuzun içinde istikrarlı bir Nehlüdov yatmakta. Eğer hem toplumsal açıdan çarpıcı, hem ahlaki yönden yontucu, hem farkındalık açısından dolu, hem de buram buram bir rus klasiği okumak istiyorsanız bu kitap tam size göre. Umuyorum ki içimizdeki Nehlüdov istikrarını hiç söndürmez, ama ondan önce umuyorum ki, artık bir kez daha Nehlüdovları içimizde yaşatmak zorunda kalacağımız durumlara girmeyiz; güneşimiz hep açar.
İnceleme
DirilişLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202521,6bin okunma