Sıfır Noktasındaki Kadın - Kitap Yorumu
2025 37. kitabı
Okunma: 21 Mart 2025 08:58
"Ait olmadığı büyülü bir dünyada yürüyen bir kadın gibiydim. Bu kadının canının istediğini yapma, istemediğini yapmama özgürlüğü vardı. Ender rastlanan o kimseye bağlı olmama, her şeyden vazgeçme, çevredeki dünyayla bütün ilişkilerini kesme, tamamen bağımsız olma ve bağımsızlığının hakkını vererek yaşama; bir erkeğe, evliliğe, ya da aşka bağlanmadan özgür olma; tüm kural ve yasaların sınırlandırmasından kopma hazzını yaşıyordu bu kadın." Her birimiz farklı mücadelelerden geçerek hayatta kalmaya çalışıyoruz ancak bazılarımız daha kötü şartlar içerisinde kendilerine nefes alacak bir alan oluşturmaya çalışıyorlar. Kadınların birer objeden ibaret görüldüğü, düşünce ve kendilerini ifade haklarının verilmediği coğrafyalarda yetişenler var. Dünyada kadın olmanın her farklı bölgede zorlukları varken bazı kadınların doğdukları coğrafya ve aynı çatı altında bulundukları aileleri kaderinin sınırlarını çiziyor. Gerçek bir hikâyeden alınmış Sıfır Noktasındaki Kadın kitabında, Mısır'da dünyaya gelen Firdevs'in mücadelesini okuyoruz. Kitabın yazarı, Mısır'da doğup büyümüş feminist bir aktivisttir. Bir dönem kadın suçluları daha yakından tanımak için hapishanelerde çalışıp araştırmalarını sürdürmüş. Bu dönemde de mahkumlar arasından bir kadın özellikle ilgisini çekmiş. Bakışlarının altında derin bir hikâye olduğunu hisseden ve kendisine karşı büyük bir merak duyan yazarımız, Firdevs'in hikâyesini daha yakından duymak istemiş. Firdevs, cinayet suçundan dolayı içeridedir ve idam edilmesine 6 saat kalmıştır. Bu kalan 6 saatte Firdevs'in hikâyesini baştan sona kendisinden dinleyerek olayların nasıl bu hâle geldiğini okuyoruz. Firdevs, doğumundan ölümüne kadar yetiştiği toplumda kadın olmanın zorluklarını en derinine kadar yaşamıştır. Fahişe ve katil etiketlerini alana kadar da hayatında çok büyük çapta değişikliklerden ve zorluklardan geçmek zorunda kalmıştır. Firdevs'in hikâyesi sadece kadın olmasından dolayı bireysel olarak yaşadığı zorlukları anlatmakla kalmayıp aynı zamanda diğer insanların ne kadar cahil ve gaddar olabileceğini de gözler önüne sermektedir. Hem toplum eleştirisini hem de toplumsal cinsiyet kavramını sorgulatan bir hikâye. Uzun zamandır beni gerçekten etkileyen ve sorgulatan bir kitap okumamıştım. Bu tür kitaplar okunacaklar listemde ve kitaplığımda olsa da beni fazlasıyla sarstığından okumaktan geri duruyorum. Bu kitaba ve konusuna dair çok fikrim yoktu, kitap kulübüyle ortak okumak için başladım ve beni içten içe gerçekten üzse de elimden bırakmadan tek solukta okumak istedim. Hikâyenin çarpıcılığı, devamında ne olacağı ve olayların yazılış şekli beni oldukça içine çekti. İçinde yazılanlar ve bunların gerçek olması çok üzücü de olsa bende büyük bir tokat yemiş hissini oluşturduğu için yüksek puan verdiğim ve beğendiğim bir kitap oldu. Kurgu, karakter ve üsluba dair çok yorum yapamıyorum çünkü zaten gerçek bir hikâyeden alınmış. Firdevs'in hikâyesi beni çok etkiledi. Yaşadığım toplumda sıkıntıların olduğunun farkındayım, kadın olmanın sıkıntısını da yaşıyorum ancak benden çok daha büyük sıkıntılara maruz kalan kadınların yaşamları beni daha da etkiliyor. Firdevs, hem doğduğu yerin kurallarına ve toplumsal algısına maruz kalmış hem de çevresinde yaşayan, ailesi dediği insanların kendi adına karar vermelerinin bedelini ağır bir şekilde ödemiş. Bunlar yetmezmiş gibi kendi ayaklarının üzerinde durmaya, hayatına yeni bir yön vermeye çalışırken talihsizliklerle karşılaşmış. Birinin gerçekten bunları yaşamış olduğunu bilmek çok üzücü. Kitapta aynı zamanda fahişelik üzerine de düşünme, sorgulama fırsatı buluyoruz. Bu konuyu daha önceden kendi içimde sorguladığım zamanlar oldu. Kendimi bildim bileli, insanlara etiket yapıştırmak ya da toplumun onlara yapıştırdığı etiketler hakkında yorum yapmak bana etik gelmiyor. Belli başlı kalıpların, bazı düşünce ve hayat tarzını yansıttığının farkındayım yine de herkesin kendi içerisinde ayrı bir kişilik yapısı ve kendi öyküsü olduğunu bilerek kolaylıkla önyargıda bulunamıyorum. Bu hikâyede de bir kadının bedeni üzerinden para kazanmasının farklı bir hikâyesini görüp yorumlayabilmiş oldum. Yine de onayladığım bir meslek değil ama bazı insanların bazı seçimleri isteyerek yapmadığını biliyorum. Bu açıdan bu hikâyenin tamamını dinleyerek yorum yapma fırsatı bulmak bakış açıma yenilik kattı. Gerçek hikâyeleri okumak bazen zor da olsa empati gücümün gelişmesine fırsat verdikleri için onları her zaman daha değerli buluyorum. Kitabın başka bir yazarı olsa da asıl hikâye Firdevs'in hikâyesi. Yazarın başka bir kadının hikâyesini yazıp halka mal etmesi ne kadar etik, orası tartışılır ancak ben bu hikâyeyi daha fazla okunmasını isterim ki bu olayların gerçekliği, çarpıcılığı daha fazla farkındalık kazandırsın. Sadece kendi arzularını düşünen erkeklerin başka bir hikâyesinde ne kadar kötü bir iz bıraktığını görsün isterim. Kadınlara yapılan haksızlıkları küçük gören bireylerin biraz gözlerini açıp sesini duymadığımız kadınların neler yaşadıklarını öğrensin isterim. Firdevs, kendi sesini duyurma ve konuşma fırsatı bulamadı. Bu kitap onun sesi, konuşamadıkları, yazıya dökemedikleri, sessiz çığlıkları için. Kitabın daha fazla okura ulaşmasını isterim ancak bazı kitapları önerirken içerik uyarısı ve yaş sınırlaması vermekte fayda olduğunu düşünüyorum. İçerisinde ş*ddet ve ist*smar olduğu için kesinlikle tetikleyici unsurlar bulunduruyor, almadan ve okumadan önce bunları göz önünde bulundurmanızı öneririm. Bu unsurlardan dolayı da küçük yaş kitlesine önerebileceğim bir kitap değil, 16-18 yaşından sonra okunması daha doğru olabilir. Lütfen çevrenizde kitabın önerisini yapmadan önce de bu tür içerik hassasiyetlerine dikkat edin. Kitap bize gerçeği sunsa ve önemli olaylar anlatsa da bazı kişilerin kişisel travmalarından dolayı bunları okumak ters tepebilir.
İnceleme
Sıfır Noktasındaki KadınNevâl El-Seddavi · Metis Yayınları · 202526,3bin okunma