2025 9. kitabı
Ben, Malala Uygulamanın uzun zamandır kullancısıyım. Burada bir hayli de hesabı takip ediyorum. Bazen akışta paylaşımlar gözüme çarpıyor. "Allah Allah dünyanın çivisi çıkmış. Hiç ülkemizde şeriat olsa böyle mi olurdu?" diye serzenişler görüyorum. İçimden bu paylaşımları yapanlara sormak geliyor. "Arkadaşım, şeriatın ne demek olduğunu biliyor musun?" diye.. Tabi ki soramıyorum. İçimde kalıyor. Nihayetinde kitap Taliban'ın İslami değerleri çarpıtarak kendince uydurduğu şeriatla Pakistan'ı yönetmesini konu alıyor. Nasıl mı? Kadının okumasının yasak olduğu, kadının araba kullanamadığı, kadının ülke seçimlerinde oy kullanamadığı, kadının mirastan eşit pay alamadığı, kadının tecavüze uğrayıp uğramadığının şayet beş erkek onaylarsa kabul gördüğü, kadın hayattayken eşinin birden fazla evlilik yaptığı.. Daha neler neler? Şeriatla birlikte Taliban kadını birçok haktan mahrum ediyor. Taliban'ın değer yargılarına göre kadının görevi: yüzünü gözünü kapatıp, burka giyerek, kocasına karşı boynunu büküp, ona hizmet edip, çocuk doğurmak olmalı. İşin garibi Taliban'ın şeriatında misal kadın doğum yapacak. Doğumu illa kadın doktor yaptırabilir, erkek doktor yaptıramaz. Eğer ola ki doğumu erkek doktor yaptırırsa günah, zina olur gözüyle bakılıyor. İyi de Taliban kadınlar okula gitmesin diye okulları yakıyor. Eee o halde, okullarda kadınlar eğitim almazsa o zaman kadın doğum doktoru nasıl yetişecek? Kısacası kendiyle çelişen bir Taliban yapmışlar. Oysa İslamda kadın da tıpkı erkek gibi mirasçı olma, mesken edinme, ticaret yapma, mülk edinme, hukuki tasarrufta bulunma haklarına sahiptir. Ama gelgörelim Taliban'ın Şeriatla yönetiminde kadının bu hakları kullanmasına müsade edilmiyor. O yüzden ülkemizin Taliban'ın yönettiği şeriatla yönetilmesini isteyen arkadaşlarımın bir kez daha düşünmesini istiyorum. Ayrıca bu kitabı, okumalarını onlara tüm kalbimle öneriyorum. Eminim onlar, bu kitaptan Taliban'ın Pakistan'da yaptıklarını okuduklarında bırakın şeriatla yönetimi istemeyi, şeriatın "ş'sini" bile anmak istemeyeceklerdir, diye düşünüyorum. Son olarak, düşüncelerinizi yorumlarda paylaşırsanız, derin memnuniyet duyarım. Sevgi ve saygılarımla.. ๑ ◕‿◕ ๑ Gizemli okurGizemli okur
Ben, MalalaMalala Yusufzay · Epsilon Yayınları · 20143,808 okunma
··1 alıntı·
12,6bin Gösterim
Yüreğinize sağlık… Yazdıklarınız o kadar yerinde ve doğru ki. Ne yazık ki hâlâ Taliban zihniyetinin hüküm sürdüğü yerlerde kadın olmak sadece zor değil, aynı zamanda hayati tehlike taşıyor. Birçok kişi Taliban’ın kadınlara yönelik baskıcı politikalarını yalnızca okullara gitme yasağıyla sınırlı sanıyor ama gerçek çok daha karanlık. Öyle ki, Pakistan ve Afganistan’da kadınların bulunduğu mutfak veya odalarda cam bulunmaması gerektiğine dair yasalar bile çıkarıldı. Sırf dışarıyı görmesin, dünya ile bağ kurmasın diye. Bu artık şeriatla ya da inançla açıklanabilecek bir durum değil; bu düpedüz kadın düşmanlığı, varoluş inkarı. Bir kadının yalnızca doğurması bekleniyor, ama eğitim almasına izin verilmiyor. Kadın doktor olacak ki kadın doğum yaptırabilsin deniyor, ama okullar kapatılıyor. Bu nasıl bir çelişkidir? Bu nasıl bir körlük ve vicdansızlıktır? İslam’ın özünde kadınların miras hakkı da var, ticaret yapma hakkı da, mülk edinme hakkı da. Ama Taliban gibi zihniyetler bunu çarpıtıp kendi korkularını din kisvesi altında meşrulaştırmaya çalışıyor. Bu yüzden bu yazınızı okuyan herkesin, özellikle de “şeriatla yönetilmek istiyoruz” diyenlerin bir kez daha düşünmesini diliyorum. Çünkü Taliban’ın gerçek yüzünü gören biri, bırakın bu yönetimi istemeyi, “ş” harfini bile duymak istemez. Yazınızı paylaştığınız için teşekkür ederim. Bu tür yazılar suskun kalmış nice kadının sesi oluyor. Lütfen okumaya, yazmaya farkındalık oluşturmaya devam edelim. Biz de. Onlar da. yalnız olmadığımızı hissedelim. Sevgi ve dayanışmayla.💙
Gizemli okur
Yüreğinizden canım kardeşim inciler öyle güzel dökülmüşki bana söylecek tek bir söz bırakmamışsınız. Çok çok teşekkür ederim. Seviliyorsunuz.. 💛😇🍒
Bu yorum görüntülenemiyor
Şeriat, İslam dininde hukuki, ahlaki ve sosyal kuralları kapsayan bir sistemdir. Arapça kökenli bir kelime olup, "doğru yol, ilahi yasa" anlamına gelir. Kur'an-ı Kerim, hadisler (Peygamber'in sözleri ve uygulamaları), icma (İslam alimlerinin ortak görüşleri) ve kıyas (benzer durumların karşılaştırılması) gibi kaynaklara dayanır. Şeriatın Kapsadığı Alanlar Şeriat, yalnızca ceza hukukunu değil, aynı zamanda bireysel ibadetlerden toplumsal ilişkilere kadar geniş bir alanı kapsar: İbadetler: Namaz, oruç, zekât, hac gibi dini görevler. Ahlaki Kurallar: Doğruluk, adalet, yardımlaşma gibi ahlaki değerler. Aile Hukuku: Nikâh, boşanma, miras gibi konular. Ticaret ve Ekonomi: Faiz yasağı, ticaret ahlakı. Ceza Hukuku: Hırsızlık, zina, iftira gibi suçlara yönelik cezalar. Yönetim ve Siyaset: Devletin nasıl yönetileceğine dair kurallar. Şeriatın Uygulanması Tarih boyunca farklı İslam toplumlarında farklı yorumlarla uygulanmıştır. Günümüzde bazı İslam ülkelerinde tamamen yürürlükteyken, bazı ülkelerde seküler hukuk sistemleriyle birlikte uygulanmaktadır. Türkiye gibi laik ülkelerde ise devlet yönetimi seküler hukuk sistemine dayanır. Tartışmalar ve Farklı Görüşler Bazı kesimler, şeriatın sosyal adalet ve ahlaki düzen sağladığını savunur. Bazıları ise, özellikle ceza hukuku alanında insan hakları ve modern hukukla çelişen noktaları olduğunu ileri sürerek eleştirir. Sonuç olarak şeriat, tarih boyunca farklı yorumlarla uygulanmış, hem dini hem de hukuki bir sistemdir. Günümüzde İslam dünyasında farklı şekillerde algılanmakta ve uygulanmaktadır. O yüzden hangi şeriatı savunduğunuz konusunda dikkatli olunmalı. Çünkü yorum ve uygulama olarak farklılık göstermekte ki bu incelemede Taliban diye belirtilmiş... Saygılar.
Can yoldaşım, kıymetli açıklaman için çok teşekkür ederim. Minnetle.. 🙏
Gizemli okur
Yorumları eleştiri kabul etmediğimden dolayı değil tekrar belirtmek isterim. Yargılayıcı ve saygı sınırlarını aşıcı şekilde yapıldığı için sildim
Bu arada şunu da belirtmek isterim "Devletin Dini olmaz, Dinin Devleti olmaz."
Gizemli okur
Yorumları sildim çünkü saygı sınırları aşıcı şekilde yapılmış. Ayrıca altını itina ile çizmek isterim "Benim karşı olduğum Taliban'ın şeriatıdır" Kitabı okursanız beni çok daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum.