·288 syf.····Okunma: 27 Mart 2025 21:58 Bu kitabın öncesinde de yine mikrobiyotaya dair bir kitap okuduğumdan mı bilmiyorum ama bana yeterli gelen bir kitap olmadı. Yazarın konudan bahsederken sürekli araya gereksiz bilgiler vermesi sıkıcıydı. Örnek vermem gerekirse mesela bi konuda yapılan bir deneyden bahsederken hayvanlarda nasıl uygulanacağı kısmına fazla detaylı girip sonrasında sonucundan ve insanlar üzerindeki etkisinden yeterli bahsettiğini düşünmüyorum. Ya da ilerde şu konularda bilgilendireceğim diye belirttiği konulara tekrardan girmemişti. Ama dili akıcı ve herkesin anlayabileceği bir seviyede yazılmış. Mikrobiyota konusuna giriş için tercih edilebilir bir kitap aslında.
Buraya da kitaptan hoşuma giden alıntıları bırakmak istiyorum, tek tek paylaşmamak adına:
"Diyabet beyinde bunamayı tetiklemektedir. İnsülin direnci oluştuğunda, amiloid adlı protein beyinde yıkımı sekteye uğrayabilmektedir. Beyinde amilodi birikmesi Alzheimer'a bağlı demansın patolojik özelliklerinden biridir ve oldukça tehlikelidir."
"Son dönem yapılan birçok çalışma yüksek şekerim Alzhemir hastalığını tetiklediğini öne sürmektedir."
"Yapılan çalışmalar, gluten ve karbonhidratların en aza indirildiği diyetlerde depresyonun gerilediğini, yorgunluk şikayetlerinin azaldığını ve birtakım bilişsel konularda iyileşmeler görüldüğünü öne sürmektedir."
"Yakın dönemde tükürük içerisinde ağrı kesici özellik gösteren opiorfin maddesi keşfedilmiştir."
"Sabah kalktığınızda ağzınızda oluşan kokunun sebeplerinden biri de uyku sırasında tükürük bezlerindeki aktivite baskılanmasıdır.... Tükürük salgısının azalmasından dolayı, ağız içerisinde bazı bakteriler daha hızlı ürerler."
"Ama ilginç olan, kuşların acı biberleri tüketmede herhangi bir sorun yaşamamasıdır. Acıyı algılayan reseptörleri olmadığı için oldukça acı biberleri çatır çatır yiyebilirler. Aslında burada daha ilginç bir bilgi karşımıza çıkmaktadır. Eğer bu tohumlar memelilerin sindirim sistemine girerse zarar görere çıkarlar. Oysa kuşların sindirim sisteminden saplam şekilde çıkabilen tohumlar bu sayede yayılma şanslarını sürdürebilmektedir. Yani acı biberler kendilerini acı hale getirerek bir şekilde memelilerden korunmaya çalışmaktadırlar."
" Mesela memelilerin önemli bir kısmında gırtlak, ses yolunun yukarısında yer alır. Bu durum sayesinde su içerken de nefes alabilirler."
"Kalın bağırsağın en son kısımlarında emilim söz konusu olmadığından, buranın etrafında pek bir damarlanma göremezsiniz. Ama bağırsağın vücut dışına açıldığı nokta olan anüste, son birkaç santimetrelik alanda birtakım damarlar bulunmaktadır. Bu damarların, bağırsağın önceki kısımlarında yer alan damarlardan önemli bir farkı vardır. Bu damarlar, karaciğere uğramadan doğrudan ana dolaşıma katılan bir yapıdadır."
"Çünkü kusmak eylemi bulaşıcı bir eylemdir "
"Erken dönemde mikroplara maruz kalmak çocuğu, ilerleyen yaşlarda astım alerji gibi konularda daha dayanıklı kılmaktadır."
"Beslenme tarzı değişikliklerinin mikrobiyota aracılığıyla öğrenme ve hafıza işlevlerini etkilediğini gösteren çalışmalar da bulunmaktadır."
"Yakın dönemde yapılan çalışmalar, prematüre doğmuş bebeklerin dışkısında bakteriye rastlamışlardır."
"Örneğin yapılan bir çalışmaya göre, annenin bağırsaklarında yaşayan bir grup mikroorganizmanın, hamileliğin son dönemlerinde annenin bağırsaklarından çıkıp meme bezlerine gittiği öne sürülmektedir."
" 'Pica' kelimesi Latince bir kelimedir ve Türkçesi 'saksağan' demektir...
Aslında bu hastalığa saksağan adının verilmesinin nedeni, bu kuşların oldukça ilginç şeyleri yeme davranışından gelir."
"Yani 'iç güçler' olarak düşünebileceğiniz bu bakteriler enerji kaynakları için sizi kullanmaktadırlar. Doğal olarak bu bakteriler hangi enerjiye ihtiyaç duyuyolarsa, sizi o besin kaynağına yönelendirebilirler. Belki de yıllardır ekmek yediğiniz için bağırsaklarınızda oldukça güçlenmiş bir bakteri grubu sizi ekmek yemeye yönlendiriyor olabilir."
"Bağırsakta yaşayan kalıcı ya da geçici birçok mikroorganizma dopamin üretiminde önemli rol oynamaktadır."
"Hapşırmak bir virüsün mühendislik harikasıdır."
"İşin ilginç tarafı, bağırsaktaki durum beyninizi etkilediği gibi, beyninizdeki durum da bağırsaklarınızı etkiler. Yakın zamanda yapılan bir hayvan çalışması, iki saatlik stresin bile mikrobiyota kompozisyonunda değişiklik yapabildiğini göstermiştir."
"... bakterilerin feromonlar üzerinden eş seöimini etkilemesi çok ama çok önemli bir konudur. Zira sabah yediğimiz tost, akşam eve dönerken otobüste gördüğümüz kişden hoşlanmamıza neden olabilir."