Puan vermedi·264 syf.····Okunma: 28 Mart 2025 00:00 Firuzan- Fatih Gezer
Toplanın, hem çok iyi bildiğiniz hem de hiiiçç bilmediğiniz kadınlardan selam getirdim sizlere. Firuzan'dan Umay'dan Hacı Anne'den ve Daha nicelerinden... Şuan bu satırları okuyan, Firuzan'ı merak edenlere selam olsun.
4 kuşak boyunca birbirlerine miras kalan yaşanmışlıkları, travmaları, acıları ve güçleri ile 4 farklı dönemde yaşayan, birbirlerinin atası olan bu kadınların dilinden okuyoruz hikayeyi. Lineer bir şekilde gitmiyor hikaye, bir ileri bir geri tarihlere uğruyor. Hangi tarihe giderse gitsin, kadınların yaşadıklarını, toplumsal baskıları ve cinsiyet rolleri içine sıkışmışlıklarını gözler önüne seriyor. Şimdi böyle yazınca saf hüzün, dramatik bir kitap diye düşünmeyin. Aksine en hüzünlü yerde bile mizahı bir yaklaşım ile anlatıyor öyküsünü Fatih Gezer ve o katarsis anını yaşamıyorsunuz. Kadınların yaşanmışlıklarını okurken her birinin diğerlerinde kendinden de bir travma görmesi, yaşantıların ailesel kalıtım ile diğer kuşaklara aktarıldığı görüşünü bize çok güzel gösteriyor. Kadınların sadece yaşadığı kötü durumlar ve ezilmişliğinden ziyade, kendi yaşadığı dönem ve şartlara nazaran her bir kadın kendince bir baş kaldırı, toplumsal normlara karşı geliş gösteriyor. Bu olaylar kitabın feminist alt yapısını da güçlendiyor bence. Sade, masalsı bir dil ile de anlatımını tamamlıyor.
Kendi müzisyen kimliğini de kitap ile bize gösteriyoruz Fatih Gezer. Kitabın ismi de olan Firuzan şarkısı zaten dinlerken ciğerimi dağladı. Sadece kitabın ismine şarkı yapmakla kalmamış, kitap için komple bir albüm kaydetmiş. Bölümlerin sonlarında yer alan QR kodları okuttuğunuzda, o bölüm için kaydedilen şarkıyı dinliyorsunuz ki muazzam bir ses, muazzam bir çalışma. Bu zamana kadar kitapların playlistleri vs yapıldı ama kitaba özel şarkı, kitaba özel albüm? Saygıyla eğiliyorum bu emeğin karşısında.
Fatih Gezer'den okuduğum 2.roman Firuzan. İki kitabını da hayranlık ile okudum.
Bu kadar övdükten sonra elbette önerimdir, okuyun-okutun efendim