2025 2. kitabı
Orhan Pamuk’un Kar romanı, okurken beni hem atmosferiyle içine çeken hem de zaman zaman huzursuz eden bir kitaptı. Hikâye, kışın ortasında karlar altındaki Kars şehrinde geçiyor ve daha en baştan bu kapalı, izole ortamın bir metafor olduğunu hissediyorsunuz. Ka’nın şehre gelişi, onun kendi geçmişiyle, inançlarıyla ve kaybolmuş kimliğiyle yüzleşmesini tetikliyor. En çok etkilendiğim şeylerden biri, romanın sürekli değişen bakış açılarıydı. Ka’yı başta romantik bir şair gibi görsek de zamanla onun ne kadar kırılgan, çelişkili ve belki de bencil biri olduğunu fark ediyoruz. İpek’le olan ilişkisi, aşkı ne kadar saf ya da ne kadar hesaplı yaşayabileceğimiz üzerine düşündürüyor. Ka, aşkı bir sığınak olarak mı görüyor, yoksa onu yalnızca bir amaç gibi mi kovalıyor? Kitabın sonunda bu sorulara net bir cevap bulamamak, romanı daha da etkileyici kılıyor. Siyasi ve toplumsal gerilimler ise romanın en güçlü yanlarından biri. Başörtüsü yasağı, intihar eden kızlar, İslamcılarla laikler arasındaki mücadele—bunların hepsi bir noktada Ka’nın kişisel hikâyesiyle iç içe geçiyor. Ka, ne tam anlamıyla bir tarafın yanında ne de tamamen karşısında. Onun bu ikilemi, aslında Türkiye’nin kimlik karmaşasının bireysel bir yansıması gibi. Romanın sonunda hüzünlü bir boşluk hissi kaldı bende. Ka’nın başına gelenler ve Kars’taki insanların hayatlarına devam edişi, dünyada bazı şeylerin değişmediğini, belki de değişemeyeceğini hissettiriyor. Kar, sadece siyasi bir roman değil, aynı zamanda bireyin kimlik arayışı, yalnızlığı ve hayattaki belirsizlikleri üzerine düşündüren bir hikâye. Okuması zaman zaman ağır olsa da etkileyiciliğini uzun süre koruyan bir eser.
KarOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202517,8bin okunma