Türkiye'nin tarihî ve kültürel kimliğini anlamak icin çok önemli ve okurken beni sürükleyen tek nefefeste okuduğum bu eser İstanbul, Ankara, Erzurum, Konya ve Bursa şehirlerini merkeze alan deneme-roman karışımı tarzı bir eser, müellifin edebî derinliği ve felsefi bakışıyla harmanlanır.
Başlıklar ile inceleyecek olursam şöyleki ;
1. Temalar ve İçerik,
- Zaman ve Bellek:Tanpınar, şehirleri "zamanın katmanları" üzerinden okur. Geçmişle bugünün iç içe geçtiği bu şehirler, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçişin izlerini taşır. Örneğin İstanbul, Bizans'ın mirasıyla Osmanlı'nın yıkılışını ve modernleşmeyi bir arada temsil eder.
- Doğu-Batı İkilemi: Şehirler, Türkiye'nin kimlik arayışının mikrokozmosudur. Ankara, Batılılaşmanın simgesiyken; Konya ve Bursa, Selçuklu ve Osmanlı'nın İslami mirasını yansıtır.
- Kayıp ve Değişim: yazar, modernleşmenin yıkıcı etkilerini (örneğin tarihî eserlerin yok oluşu) ve insanın aidiyet arayışını ele alır. Erzurum, bu anlamda savaşlar ve coğrafyanın sertliğiyle şekillenen bir hafızaya sahiptir.
2. Şehirlerin Anlamı
- İstanbul: "Ebedî şehir" olarak tasvir edilir. Camileri, çeşmeleri ve Boğaz'ıyla bir medeniyetler mozaiğidir. Ancak Cumhuriyet'in ilk yıllarında yaşadığı kimlik bunalımı da vurgulanır.
- Ankara:Başkent olarak "yeni Türkiye"nin sembolüdür. Modern binalar ve planlı sokaklarıyla geleneksel yapıdan kopuşu temsil eder, ancak Tanpınar bu değişimi eleştirel bir gözle aktarır.
- Bursa ve Konya: İslam medeniyetinin zirvesini yansıtan bu şehirlerde Yeşil Türbe ve Mevlânâ Türbesi gibi yapılar, maneviyatın ve sanatın birleştiği noktalar olarak betimlenir.
- Erzurum: Sert iklimi ve sınır şehri olmasıyla "direnişin" ve millî mücadelenin sembolüdür. Tarihî Erzurum Kongresi'ne atıfla kolektif hafıza vurgulanır.
3. Üslup ve Edebiyat Tekniği,
- Lirik Dil: Muellefimiz, şiirsel bir dille şehirlerin ruhunu yakalar. Örneğin İstanbul'un sokaklarını "bir şiirin mısraları" gibi tanımlar.
- Deneme ve Anlatı Karışımı: Tarihî bilgiler kişisel anılarla iç içe geçer. Yazar, Bursa'da çocukluk hatıralarını anlatırken bir yandan da Yeşil Türbe'nin mimarisini çözümler.
- Sembolizm:Şehirler, medeniyetlerin çöküşü ve dirilişinin sembolleridir. Konya'daki Mevlânâ Dergâhı, insanın manevi arayışını temsil eder.
4. Tarih ve Eleştir
- Modernleşme Eleştirisi: Tanpınar, Cumhuriyet'in hızlı modernleşmesini, geçmişle bağları koparan bir süreç olarak görür. Ankara'nın plansız büyümesi ve İstanbul'un tahribatı bu eleştirinin odak noktalarıdır.
- Tarih Bilinci:Eser, okuyucuyu "tarihle hesaplaşmaya" davet eder. Örneğin Bursa'nın Osmanlı kuruluş dönemi eserleri, unutulan bir ihtişamı hatırlatır.
5. Felsefi Arka Plan
- Bergson Etkisi:Tanpınar'ın "süre" (duration) kavramından etkilendiği görülür. Zaman, lineer değil, döngüsel ve katmanlıdır. Bu, şehirlerin tarihî dokusunda hissedilir.
- Hüzün ve Melankoli: Kaybedilen değerlerin yasını tutan bir ton esere hakimdir. İstanbul'un terk edilmiş köşkleri veya Erzurum'un harap kaleleri bu melankoliyi besler.
6. Günümüzdeki Yeri
-Kültürel Miras: "Beş Şehir", Türkiye'nin kentleşme politikalarına dair öngörüleriyle hâlâ güncel. Tarihî koruma ve kimlik tartışmaları için referans niteliğindedir.
- Edebiyat Tarihi: yazarın diğer eserleriyle (örneğin "Huzur"ve Saatleri Ayarlama Enstitüsü) bağlantılı olarak okunduğunda, yazarın "medeniyet buhranı" temasını tamamlar.
Hasılı kelam;
"Beş Şehir", bir gezi rehberi değil, bir medeniyet yolculuğudur. Ahmet Tanpınar, şehirleri birer "hafıza mekânı" olarak ele alarak okuru tarih, sanat ve kimlik üzerine düşündürür. Eser, Türk edebiyatında nesir ile şiir, tarih ile felsefe arasında köprü kuran bence benzersiz bir eser ,
Herkese tavsiye ediyorum :)