Ahlak, cinsellik ve aile konusunda toplumlardaki farklılıklar
Anadolu'daki adam, karısını, kızını öldürdüğü zaman, bunun altında ahlâksızlık değil, türün sürdürülmesi içgüdüsü yatar. Bu adam maymundan farklı değildir aslında ama bunu bilmez. Bunun öğretilmesi gerekir. Öğretilmediği için, artık namus cinayetleri diye bir cinayet türü ortaya çıkmıştır. Bu yalnızca bize özgü değildir. İtalya'da, İspanya'da da hâlâ vardır. Yine de günümüzde bu anlayışın olmadığı yerler de mevcuttur. Almanya bunlardan biridir. Orada böyle bir algı kalmamıştır. Almanya'da insanlar, istedikleri gibi çiftleşip, tıbbi önlemleri alabilirler. Çocuk sahibi olmak isteyen de, evlenme mecburiyeti olmadan çocuk sahibi olabilir. Evlenme mecburiyeti, bir ailenin kurulması fikrinden gelir. Bir aile, bir erkekle bir kadının, soylarının sürdürülmesine yardımcı olmak için kurulan bir müessese olarak görülür. Bir kadın bir erkeği beğenir, bir çocuk yapıp sonra görüşmeyebileceğini düşünür. Ve bu düşünce vesilesiyle single mother, yani bekar anne ya da yalnız ebeveyin kavramı ortaya çıkar. Bizim toplumumuzda bu pek kabul görmese de Amerika'da yaygındır. Hatta Amerika'da ve Batı Avrupa'da bu tür anneleri koruyan kanunlar mevcuttur. Cehaletten Kurtulma Sanatı Celâl Şengör
Kitap Alıntısı