Fatma Aliye, Osmanlı dönemi edebiyatının önemli kadın yazarlarından biri olarak kabul ediliyor. Osmanlı'da kadınların sesini duyurması, edebiyatla toplumsal meseleleri işlemeye çalışması büyük bir cesaret gerektiriyordu. Bu nedenle Udi’yi okurken, dönemin sosyal yapısını ve kadınların toplumdaki yerine dair derin bir bakış açısı bekliyordum. Kitabın temelini atan, bir müzisyen olan Udi’nin hayatındaki içsel çatışmalar ve toplumsal baskılara karşı verdiği mücadele, bana oldukça ilginç bir hikaye vaadediyordu.
Ancak okudukça, kitabın derinlikli karakter analizleri ve toplumsal eleştirisi beklediğimden çok daha yüzeysel ve yavaş ilerleyen bir şekilde sunuldu. Dönemin kadın hakları ve bireysel özgürlük arayışları üzerine yapılacak güçlü bir tartışmayı beklerken, beni daha çok monoton bir anlatım ve karakterlerin tekrarlayan içsel sorgulamaları sardı.
Udi, baş karakteri Udi’nin müzikle olan bağını ve özgürlük arayışını anlatıyor. Udi, müziği bir kaçış yolu olarak kullanırken, toplumsal normlar ve ailesinin baskıları arasında sıkışıp kalıyor. İlk başta bu çatışmanın derinleşmesini ve karakterin müzik aracılığıyla kendini bulma çabalarını görmek heyecan verici olabilirdi. Fakat kitap ilerledikçe, bu temalar benim için beklediğim ölçüde etkili bir şekilde işlenmedi.
Udi karakteri, aslında oldukça ilginç bir figür. Bir müzisyen olarak müziğe olan tutkusu, onun toplumsal normlarla olan çatışmasını simgeliyor. Fakat, karakterin içsel çatışmalarını, gelişimini ve müzikle olan ilişkisini çok daha derinlemesine keşfetmeyi beklerken, bu unsurların daha yüzeysel ve basit bir şekilde sunulmuş olması hayal kırıklığına neden oldu. Udi’nin içsel dünyanın karmaşıklığına dair daha fazla detay ve duygu yoğunluğu görmek isterdim. Bunun yerine, çoğunlukla aynı sorgulamalar tekrarlanıyor ve karakter gelişimi oldukça durağan kalıyor.
Roman boyunca Udi’nin aşkı, yalnızlığı ve özgürlük arayışı gibi duyguların çok daha güçlü bir biçimde işlerken, kitabın temposu hep sabit kaldı. Sonuçta, karakterin derinlikli bir şekilde gelişmesini görmek yerine, onun sürekli olarak benzer düşünceleri tekrarladığını görmek beni okumaktan alıkoydu.
Kitabın en büyük vaatlerinden biri de, dönemin kadın hakları ve toplumsal yapısı üzerine yapılacak derin bir eleştiriydi. Ancak, bu eleştiri benim için beklentiyi karşılamadı. Fatma Aliye, kadınların toplumdaki yeri hakkında birkaç mesaj vermiş olsa da, bu mesajlar genellikle dolaylı yoldan ve çok basit bir şekilde işleniyor. Udi’nin müzikle olan bağının ve toplumsal baskıların bir kadın olarak onu nasıl şekillendirdiğinin çok daha güçlü bir şekilde vurgulanması gerekirdi. Ancak bu anlamda kitap, bana daha çok zamana yayılmış, yavaş ilerleyen ve sürekli olarak aynı noktaya dönüp duran bir anlatı gibi geldi.
Sonuç olarak, Udi kitabı benim için hayal kırıklığı yarattı.
Tabii ki, Udi edebi olarak önemli bir eser olsa da, benim için beklentilerimin çok gerisinde kaldı. Eğer siz de klasik Türk edebiyatını seviyorsanız ve sabırlı bir okuma yapmaya hazırsanız, bu kitabı denemek ilginç olabilir. Ancak, hızlı tempolu ve daha modern anlatıları tercih eden biriyseniz, Udi size sıkıcı gelebilir.
UdiFatma Aliye Hanım
UdiFatma Aliye Hanım · İş Bankası Kültür Yayınları · 20222,189 okunma