2025 1. kitabı
İsmail Hakkı Bursevî'nin "İman Esaslarına Tasavvufî Bakış" adlı eseri, imanı ruhun tasdiki ve bedenin ikrarı arasında ince bir sır gibi işler. Allah Resûlü'nün "İman yetmiş küsur şubedir" hadîs-i şerifinden yola çıkarak, inancın hem kalpte kök salan hem de dilde şahitlik eden yönlerini tasavvufî bir derinlikle ele alır. Her bir iman şubesi, insanın zahirî ve bâtınî âlemlerinde hakikate yol alan bir nur damlası gibi sunulur. Bursevî, iman esaslarını yalnızca aklî bir tasdik olarak değil, yaşanan, hissedilen bir hakikat olarak tasvir eder. Bununla birlikte eserde yer alan bazı yorumlar, geleneksel tasavvuf anlayışına sıkı sıkıya bağlı kalınarak yapılmış ve bu yönüyle farklı bakış açılarına göre tartışmaya açık alanlar da barındırmaktadır. Zaman zaman problemli gördüğüm yerler de oldu. Yanlış anlaşılmaya çok müsait yerleri alıntı olarak da paylaşmadım. Bursevi önemli bir zat ama tümden anlayışı bir peygamber gibi kabul edilemez, hata payı hep vardır, insandır çünkü. Günümüz problemlerinden biri de budur. İmanı, hem teslimiyetin saf berraklığı hem de düşüncenin ince kıvrımları içinde arayanlar için Bursevî'nin bu eseri kıymetli bir kaynak ve bir davet niteliğindedir denilebilir.
Din
İman Esaslarına Tasavvufi Bir Bakışİsmail Hakkı Bursevi · Dârulhadis Yayınevi · 200210 okunma