İnançla Başladı, Hırsla Devam Etti
2025 10. kitabı
Kimi zaman tarihin karanlık dehlizlerine sadece bir fenerle girersiniz. Ama bazı yazarlar vardır, size yalnızca ışık tutmakla kalmaz; o dehlizlerin duvarlarına gizlenmiş bütün gerçekleri, bütün çatlakları ve yankıları da birer birer gösterir. Bu eser, işte tam da böyle bir etki yaratıyor. Yüz yıl öncesinin gölgeleriyle bugünün aynasına bakmamızı sağlıyor. Her şey birkaç idealist gençle başlıyor. İnanıyorlar. Hem de öyle içten, öyle sarsılmaz bir inançla... Değişmesi gereken bir imparatorluk var, çöken bir düzen, ezilen bir halk, susturulan bir ses... Onlar ise bu sessizliği bozmak için bir araya geliyor. Ama zaman ilerledikçe, idealizm yerini pragmatizme, adalet arzusu yerini iktidar hırsına bırakıyor. İttihatçılık, artık bir fikir değil, bir sistem halini alıyor. Ve bu sistem, kimi zaman büyük bir devrimci akıl, kimi zaman ise en karanlık politik oyunların merkezi oluyor. Süleyman Tekir, olayları yüzeysel bir tarih anlatıcılığıyla değil; belgelerle, mektuplarla, birebir karakter çözümlemeleriyle sunuyor. Her biri birer canlı figüre dönüşüyor: Talat’ın hesapçı aklı, Enver’in gençlik tutkusu, Cemal’in gelgitli halleri, Dr. Nazım’ın derin idealleri, Ahmed Rıza’nın entelektüel yalnızlığı… Ve elbette o dönemin sessiz tanıkları: sokaktaki halk, gazeteciler, sürgünler, suikaste kurban gidenler. Bu kitap sadece bir dönemi anlatmıyor. Aynı zamanda tarihin nasıl yazıldığını, ideallerin nasıl bozulduğunu, insan doğasının iktidar karşısında nasıl eğilip büküldüğünü de gösteriyor. Her satırda, “bir daha olmasın” denilenin, aslında tekrar tekrar yaşandığını görmek insanı sarsıyor. Çünkü bu anlatı yalnızca geçmişin değil, bugünün de hikayesi. Yazarın dili akademik derinliğe sahip olsa da, anlatımı asla soğuk değil. Aksine, roman gibi akıyor satırlar. Her yeni bölüm bir kapı daha aralıyor, her belge bir sis perdesini kaldırıyor. Kitap ilerledikçe sadece olayları değil, o olayların arkasındaki ruh halini de görmeye başlıyoruz. Bir imparatorluğun yavaş yavaş çözülüşünü ve bu çözülüşün içinden doğan başka bir düzenin ilk nefeslerini... Bu eser, sadece tarih meraklılarına değil; iktidar, insan doğası, idealler ve çöküşler üzerine düşünen herkese sesleniyor. “İttihatçılık”, sadece bir kavram olarak değil; bir arayış, bir yanılgı ve nihayetinde bir ders olarak çıkıyor karşımıza. Ve biz okur olarak, bu kitapla yalnızca geçmişe bakmıyoruz. Aynı zamanda kendimize, geleceğe ve “iktidar” adı verilen o ince çizgiye de bakıyoruz. Çünkü tarih, tekrar etmeyi sever. Ama doğru okunduğunda, bir gün belki o tekrarların önüne geçilebilir.
İttihatçılık - İktidarSüleyman Tekir · Kronik Kitap · 2024153 okunma
Çok geniş bir okuma yapmışsınız. İnceleme yazılarınız için teşekkür ederim.🙏 İyi okumalar dilerim.🙂🙏