Ülkem Okuyor Derneği Okuma Kulübü
2025 10. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2025 12:46
Kitabı fuarda stant görevlisiyle kitap konuşurken öneriyle aldım.Okuduğum ilk Yunan yazar Nikos Kazancakis,sanırım son olmayacak Kitabı kurgulaştırılmış bir kişisel gelişim kitabı gibi düşünebiliriz.İki karakter üzerinden diyaloglarla karakterlerin hayat felsefesi anlatılıyor.Yazar kendine kitapta sürekli okuyan,teoride tecrübe sahibi fakat mutsuz Patron karakteri olarak yer vermiş.Zorba ise gerçek hayatında da var olan sevdiği, kendisi aksine mutlu yaşayan,özgür bir adam.Patron Zorba’nın yaşama bakış açısı üzerinden kendi yaşamını sorguluyor.Zorba,kendimize sunulanlar arasından yaptığımız seçimlerle kendimizi özgür sanarken bize sadece iplerimizin uzunluğunun farklı olduğunu hatırlatıyor. Kitapta çokça eleştirilen kadın konusuna da değinmek istiyorum.Burada size bir öneri de bırakacağım”Ben Okurum-Zorba”.Podcastte Yunanistan’da yaşayan yazarın da belirttiği gibi zaman ve çağ konusunu göz önünde bulundurursak dul için kendini ortaya atan Zorba’nın çağına göre kadınlara diğerlerinden daha fazla değer verdiğini inkar edemeyiz.Ayrıca yazarın bunu o yıllarda kadına bakış açısını göstermek amacıyla özellikle yazdığını da atlamamalıyız. Son olarak bir Yunan Edebiyatı kitabının son sayfalarını iki keklik dinleyerek okumak Zorba’yı benim için unutulmaz kıldı.
2024 Okuma Raporları
ZorbaNikos Kazancakis · Can Yayınları · 202420,6bin okunma