2024 11. kitabı
Okunma: 10 Ekim 2024 00:00
Kitap iki bölümden oluşuyor. İlk bölüm olan “Mme Swann’ın Çevresinde”, anlatıcının gençlik dönemini ve aşık olduğu -ya da öyle olduğunu sandığı- Gilbert ile ilişkisini, genç kızlara duyduğu romantik çekimleri, hayranlıklarını, olgunlaşma sürecini ve Paris burjuvazisiyle girdiği ilişkileri konu ediniyor. Anlatıcının aşk, arzu ve belirsizlikle dolu düşleri sayesinde kitap Swann’ların Tarafı’ndan farklı bir temaya sahip olmasına rağmen, bizde uyandırdığı hislerle ilk kitabın büyüsünden bir an bile ayrılmıyor. İkinci bölüm olan “Memleket İsimleri: Memleket”de ise anlatıcının Balbec’te geçen günlerini okuyoruz. Yazar bu bölümde bize yerlerin, insanların ve anıların nasıl iç içe geçtiğini, insan zihninin derinliğini ve bir ismin bir yaşamda kaplayabileceği yeri anlatıyor. Bir yerin adının, o yeri hiç görmeden bile insanda hayranlık ve tutku uyandırabilmesinden; örneğin anlatıcının hep görmek istediği Balbec’in isminin zihninde uzak bir diyara aitmiş gibi yankılanmasından söz ediyor. Gerçekte ise bu yer ona yeni deneyimlerin kapısını aralayan, unutamayacağı bir dönem yaşatıyor. Bu bölümde anladığım en önemli şey, yerlerin sadece fiziki olarak var olmadığı, aynı zamanda her ismin kişisel bir tarih ve duygusal bir birikim taşıdığıydı. Yani bir yer sadece coğrafi bir nokta değildir; bir hatıra, bir hayal ve belki de bir gelecektir. Proust’un gençliğin kırılganlığını, aşkı ve zamanı kendi şiirselliğiyle anlattığı; arzularla dolu bekleyiş ve geçip giden gençliğin bıraktığı derin izlerin peşinde rüya gibi akıp giden bir kitaptı Çiçek Açmış Genç Kızların Gölgesinde. Çok net söyleyebilirim ki bana daha önce hiçbir kitaptan almadığım hazzı ve tatmini de yaşattı. Sayesinde hiç kaybolmayan heyecanımla, ara vermeden seriye devam edeceğim.
Çiçek Açmış Genç Kızların GölgesindeMarcel Proust · Yapı Kredi Yayınları · 20212,892 okunma