Puan vermedi·288 syf.····Okunma: 27 Mart 2025 22:00 Elfriede Jelinek 2004 Nobel Edebiyat Ödülüne layık görülmüş,sosyal fobisi yüzünden ödülü almaya bizzat gitmemiş bir video ile katılım sağlamıştır.Avusturya’nın en ünlü yazarlarından olup eserlerini Almanca yazan ve en çok ödül alan yazarlardan biridir.
Piyanist benim yazardan okuduğum ikinci eser.İlki Aşık Kadınlar’dı.Yazar eserlerinde kadın cinselliğini,cinsel taciz,cinsiyetler arası mücadeleyi okuru sarsacak şekilde ele almakta.Aşık Kadınlar da daha güçlü karakterlerle buluşmuştuk Piyanist’te ise yaşamdaki tek görevi piyano öğretmeni olmaktan öteye gidememiş,annesine itaat eden,istediği şeyleri rahatça yapamayan 38 yaşına gelmiş olmasına rağmen hala annesiyle aynı yatağı paylaşan,hastalıklı bir ilişkiye dayalı anne-kız profili görürüz.Anne hiçbir zaman kızı Erika’nın özgürlüğüne saygı göstermemiş.
Yazarın yaşam hikayesine baktığımızda kendi çocukluğunun içindeki duygular ve sorunlarla dolu hayatının,kızının müzik kariyeri için yüksek beklentileri olan annesiyle olan ilişkisinin esintilerini de buluruz bu kitapta.Bu anlamda otobiyografik özellikle taşır.
Piyanist,yönetmen Mıchael Hanecke tarafından filme çekilmiş ve 2001 Cannes Film Festivalinde en iyi kadın oyuncu ve en iyi erkek oyuncu ödülleriyle buluşmuştur.Türkiye’de gösterime girdiğinde cinsellik içeren bazı sahneleri yüzünden yaş sınırlaması getirilmiştir.Ben kitaptan sonra filmini de izledim elbette,kitabın daha cüretkar yazıldığını söyleyebilirim.
Bütün bunları yazarken Erika’nın bastırılmış cinsel duygularından mazoşist yaklaşımından bahsetmeden olmaz elbette.Genc öğrencisi Erika’ya ilgi duyar,Erika ise cinselliği daha çok görsel olarak yaşamaktadır,kendisine dokunmayı bile tercih etmeyen bu dokunuşu garip bir şekilde kendini yaralayarak yapan biridir.Ögrencisi ile temasa geçtiğinde ise ona bir mektup yazarak şiddet içerikli bir birliktelik ister.Öğrenci Klemmer şaşkındır ama sonunda eril güç Erika için artık tehdit haline gelir.Daha fazla yazıp spoiler vermek istemiyorum.Bu kitap psikolojik yönden ele alınırsa çok daha anlamlı hale gelecektir diye düşünüyorum keza ben Erika için çok kafa yordum.Eser herkese hitap etmeyebilir ama ben beğendiğimi söyleyebilirim.Kitapla ve sevgiyle kalınız.