2021
Orijinal Adı:
Die Klavierspielerin

2021 149. kitabı
Okunma: 20 Ekim 2021 23:38
Jelinek oldukça sert, lafını esirgemeyen, okuru rahatsız eden hatta yer yer tokatlayan bir yazar. O yüzden herkes sevmeyebilir ancak bence okunması gereken bir yazar. Jelinek’i çok sevmemin iki önemli nedeni var. Birincisi, toplumdaki aksaklıkların tümünü cinsiyet eşitsizliğine indirgeyerek anlatmak yerine, bütünü görüp dillendirmesi. Bunu Aşık Kadınlar’da daha baskın olarak görüyoruz ancak Piyanist’te de başta göçmenler ve akıl hastalarına reva görülen muamele olmak üzere güçlü bir sistem eleştirisi mevcut. İkincisi, toplumun ve erkek egemen dünyanın kadınlara baskısını ve şiddetini yansıtırken, aynı zamanda her kadının az ya da çok, bilerek ya da bilinçaltındaki kodlamalar nedeniyle ve farklı biçimlerde kendileriyle ve hemcinsleriyle ilgili haksız yaklaşım, fikir ve davranışlarıyla da okuru yüzleştirmesi muazzam. Zaten rahatsız ediciliği de burada. Belki kendinize bile itiraf edemediklerinizi tokat gibi çarpıyor suratınıza ama hazmı ağır olsa da bu yüzleşmeden daha farkında ve daha olgun çıkıyorsunuz. Zaten tam da bu yüzden herkes ama özellikle her kadın okumalı bence Jelinek’i. Piyanist’e gelecek olursam, baskıcı ve kızının hayatını tahakküm altına alan bir annenin üniversitede piyano öğretmenliği yapan kızının hayatına etkisini anlatıyor. Baskıcı ebeveynlerin çocuklarının hayatına verebileceği tahribatı ve bunun gerek cinsel gerekse sosyal dünyaya yansımasını, yine bastırılmış duyguların sonuçlarını okuyoruz. Toplumun kadına biçtiği roller, kadın-erkek ilişkilerindeki ikiyüzlü çifte standartlar ve kadın olma mücadelesi üzerine Jelinek nokta atışı tespitlerini tüm açıklığı ve sertliğiyle paylaşıyor. Filmini izlemiş olmama ve hikayeyi bilmeme rağmen beni en çok sarsan kitaplardan biri oldu. Müstehcenlikten rahatsız oluyorsanız size hitap etmeyebilir. Jelinek benim
2023 209. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2023 17:57
PİYANİST-ELFRIEDE JELINEK,288 sayfa Bazı okurlar bu kitabı müstehcen bulabilir,2002 yılında ülkemizde yasaklanmış,halkın ar ve haya duygularını incittiği için diye.Aradan 21 yıl geçmiş,kitap mı daha müstehcen şimdiki yaşam şekli,ahlak yapısı mı daha müstehcen karar veremedim.Okuyup siz karar verebilirsiniz.İlk kez tanıştığım bir yazar.Konusu günlük hayatta rastlanabilecek ama toplum içinde açığa çıkması biraz zor olan bir yaşam şekli. Yazar bu kitabı ile 2004 Nobel Edebiyat Ödülü kazanmış ama kalabalık korkusu ve sosyal fobisi nedeniyle ödülü kendisi alamamış,onun yerine törende bir video mesaj gösterilmiş. İki insan,tek hayat…Bir anne ve onun gözünde hâlâ büyümemiş,büyütememiş,piyanist olmuş,müzik dehası,otuz yaşındaki kızıyla yanlış mutluluk içinde beraber sürdürdükleri veya sürdürmek zorunda kaldıkları yaşamları… Annesi tarafından her tür duygusu bastırılarak sindirilmiş,cam bir fanusa alınmış,anneye göre yanlış bir davranışta bulunduğunda -hoşuna giden bir elbise aldığında,annenin tam istediği saatte evde olması gerekirken gittiği yer hakkında yalan söylemesi ve bunun anında anlaşılmasında,yanlış bir notaya basıp kötü bir performans sergilediğinde - otuz yaşında olmasına rağmen anında dayakla cezalandırılmış ve üstelik küçük yaşta babanın akıl hastanesine yatırılması süreci yaşamış bir karakter Erika… Zaman zaman patlamalar da yaşıyor annesine karşı,hayatının dizginlerini tutması konusunda azarlıyor annesini. “Bu yaşta bunu yapabilmeliyim,”diye bağırıyor.Anne ise her gün,”bunu annelerin çocuklardan çok daha iyi bileceğini,çünkü bir annenin her zaman anne olduğunu “söyleyerek karşılık veriyor. Otuz yaşında bir genç kadın olmasına rağmen annesi tarafından her türlü duygularıyla beraber cinsel dürtüleri de bastırılmış bir karakter Erika.Öyleki annesi ile aynı
#1001kitap~~~ #Sıradışı1yazarSıradışı1kitap
2021 345. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2021 22:19
2004 Nobel Edebiyat Ödüllü feminist şair, oyun yazarı, çevirmen ve romancı olan Elfriede Jelinek kalabalık korkusu ve sosyal fobisi nedeniyle ödülünü almaya bizzat gitmediği yazmaktadır arka kapakta bunu okuduktan sonra yazılan her cümle ayrı 1anlam kazandi benim için Piyanist te... Yazardan okuduğum 2.kitap olan Piyanist daha önce kitap dostunun muhakkak okumalisin diyip pdf ini attığı O Olmayan Olarak O: Robert Walser ile, ‘e Doğru 28 sayfalik kısacık kitapta yine anlamlı 1çok cümleyle 1çok durumu anlatmıştı ki kütüphanemde 2 kitabı daha mevcut okumak için sabırsızlanıyorum zira kurduğu cümlelerdeki dile gelmeyen vurucu cümleler kendi adıma çok etkileyiciydi... Sosyal fobisi olduğu düşünülünce kitaptaki her cümledeki tutsaklıları ve toplum bazinda da bazı durumlara ayna tutar gibiydi. Epeyce derin düşüncelere sevk eden kitap zekice kurgusu ve sivri diliyle sarsıcı durumlarla susturulan beden olsa da, sanata da bol bol vurgu yapmıştır, Bach cümleleri favori kısımlardı benim için... Annesiyle yaşayan cinselliği bastırılmış piyano öğretmeni Erika yı anlatan kitapta 30lu yaşları sonunda hala annesiyle yaşarken ona ilgi duyduğunu hissettiği öğrencisiyle içindeki tüm saklı arzuları dışa vurup şiddet, haz ve aşkın karmaşasını epeyce hissettiren kitap yasak olan tüm durumlarla bastırılmış duyguların tercümanı gibiydi. Arada kalmışlığın ve bilinçaltında yatan ailevi etkilerin en iyi ifadesi gibi olan Piyanist ölmeden önce okunmasi gereken 1001kitap arasında olup, özellikle kitabın başındaki herkesten farklı olmak vurguları yazarla ilgili derin düşüncelere beni salmış olsa da sıradışı okumalar yapmak isteyen okurlara kesinlikle tavsiyemdir, dünya yara almamış yerinde dursa da kimilerinin umrunda olmadan devam ettiği hayatta, Erika nın
İnsan ve Duygular
2021 63. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2021 11:28
#piyanist 2002 yılında ülkemizde yasaklanmıştı, halkın ar veya haya duygularını incittiğini için. Bu yasakdan da anlaşılacağı gibi eril düzene sert eleştiriler yönelten bir yazar Jelinek, okunmalı :) Piyanist’de Jelinek piyano öğretmeni Erika ile öğrencisi arasındaki mazoşist ilişkiden yola çıkarak ebeveyn-çocuk, öğretmen-öğrenci, kadın-erkek ilişkilerini eleştiriyor, yakaladığı detaylar genel eleştirel söylemlerden farklı, çoğu bizzat tecrübe ettiğimiz veya korumacı iyi niyetimizle takındığımız tavırların birazcık sivriltilmiş hali. Baskılanan bir kişinin dengeyi koruyamacağını ve baskının farklı şekillerde açığa çıkacağını işlemesiyle de psikolojik yönü ön planda olan bir kitap. Erika, annesi ile birlikte yaşayan, bir erkeğe ihtiyaç duymayan kendi parasını kazanan bağımsız bir kadın, aynı yatakta yatacak kadar da annesine bağımlı. #aşıkkadınlar ‘daki kadınların zıttı bir karakter. Aşık Kadınlar’da karakterlerin isimleri küçük harfle yazılmıştı bu kitapta ise büyük harf hatta Erika’dan O, ONUN gibi bahsederken de Jelinek büyük harfler kullanmış. Erika ve annesi için Aşık Kadınların kızları denilebilir, iki kitap arasında bağlantı yok bu benim yaklaşımım. Eğitimsiz, kasabada yaşayan, bir erkekle evlenince birey olacağını düşünen kadınlar kendi hatalarını çocukları yapmasın istememişler ve Erika’yı farklı şekillerde yetiştirmişler. Biraz tanıdık bu tutum sanki:)Anne iki kitaptaki kadın karakterler arasında geçiş,kilit. Birbirinden tamamen farklı kadınları ele alması ve değindiği konuların farklılaşması sevdiğim bir detay oldu. Piyanist’in üslubu daha yoğun, detaylı ama aynı biçim, Jelinek’in anlatımını çok seviyorum, özgün, sert, karakterlerine tepeden bakan bir anlatıcı. İlk defa Jelinek okuyacaksınız Aşık Kadınlar ile başlamanızı tavsiye ederim, anlatım, konu
2021 115. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2021 13:25
Türkiye’de 2002 yılında yasaklanmış bir kitap #piyanist Bu başlıkla giriş yaptım ki yasak şeyler daha çok cezbeder bizi. Avusturya’nın da aykırı ve tartışmalı yazarı #elfridejelinek 30lu yaşlarının sonlarında bir piyano öğretmeni olan Erika annesiyle birlikte yaşar. Annenin bütün dünyası kızıdır. Bağımlı bir anne-kız ilişkisi. Hastalıklı bir sevgi ya da nefret ilişkisi. Baskıcı, otoriter, sert, şiddetli ve itici bir anne. Öyle ki aynı yatakta uyurlar. Kendine zarar verdikçe yaşadığını hisseden, acıyı zevke dönüştüren bir kız. Kızını hayattan tamamen soyutlamış, hayatın tüm güzelliklerini karartmış bir anne. Hayattaki başarısını piyano öğrenmekle ve öğretmekle sınırlı tutan bir anne. Gün gelir o otoriteyi bir erkeğe kaptırır. Erika öğrencisinin kendisine olan ilgisini farkedince bastırılmış cinselliğinin mazoşist fantezilerini onun üzerinde açığa çıkarır. Psikolojik yönü oldukça fazla. #asikkadinlar kitabıyla kıyaslarsam, aynı sertlik aynı rahatsız edicilik, aynı nefret, aynı çarpıcılık. Üslup aynı fakat daha yoğun bir anlatım. Ayrıca Erika karakteri yazardan da izler taşıyor gibi. Hayatı hakkında biraz okuma yapınca karakterle benzer çözümlemeler çıkabilir. Son olarak beni çarpsın, silkeleneyim bir daha çarpsın romanı isterseniz #piyanist tir o.
2021 73. kitabı
Aslında bir müzik dahisi olarak yetişen Elfriede Jelinek, küçük yaştan itibaren müzik eğitimine başlamış ve çeşitli aletleri kullanmayı öğrenmiş bir isim.. Ailesi onu dahi olarak gördü ve Jelinek'e muazzam bir müzik kariyeri planladı. Konservatuara girdi ve mezun da oldu. Ancak sonrasında yaşadığı psikolojik hastalık, genç kadını eve hapsetti. Bu dönemde kendisine iyi gelmesi için edebiyatla ilgilenen yazarımız, kısa sürede yazmaya başladı ve şiir kitabıyla edebiyat dünyasına adım attı. Uzun süre siyasetle de ilgilenen Jelinek, 2004 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanarak dikkat çekti. Bahsi geçen roman "Piyanist"i 1983 yılında yayımlayan yazarımız, son noktasına kadar hakim olduğu müziği karanlık bir cinsellikle birleştirdi. Aynı zamanda 2001 yılında Michael Haneke tarafından sinemaya da uyarlanmış ve ödülleri toplamış bir romandan bahsediyorum. Erika Kohut, romanın ana kahramanı... Küçüklüğünde bir müzik dahisi olarak görülüyor, annesi onun kariyerini planlıyor ve bütün seçimleri onun adına yapıyor. Erika yetişkinliğe ulaşıp o dahi çocuk çizgisinden çıkınca, annesi iyice kontrolü eline alıyor. Erika'yı erkeklerden uzak tutuyor, gereksiz harcamalarına kızıyor, elbiselerini parçalıyor, ona derin bir psikolojik şiddet uyguluyor. Böylelikle Erika hayatın tüm zevklerinden uzak duruyor ve cinselliğini feci şekilde bastırmak zorunda kalıyor. Otuzlarının sonuna geldiğinde, bir yandan piyano öğretmenliği yaparken diğer yandan annesiyle yaşıyor, annesiyle yiyor ve annesiyle uyuyor. Öğrencilerinden biri olan genç Walter Klemmer, zamanla Erika'nın dikkatini çekmeye başlıyor ve Erika, gence yaklaşırken buluyor kendini... Öğrencisinden gördüğü bu ilgi çok hoşuna gidiyor, bir kez olsun akıntıya bırakıyor kendisini... Klemmer ile sadomazoşist bir ilişkiye yöneliyor, tüm
Kitap
2021 43. kitabı
Mümkün olduğu kadar geniş yelpazede kitap okumayı severim. Çünkü okumadan zevklerimize ve ilgi alanlarımıza hangisinin uyduğunu nasıl bilebiliriz ki? Kitabı elime alınca farklı bir anlatımın içinde buldum kendimi. Biraz düşününce acaba dedim yazar farkındalık oluşturmak için mi böyle yazdı? Ya da konuşma çizgisinin olmaması bir nevi tükenmişliği mi gösteriyor? Böylece yazarı merak edip biraz araştırdım. 2004 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan feminist bir yazar. Aynı zamanda oyun yazarı da. Kitabın filmi de mevcut. Yazarı araştırırken ilginç bir bilgiye de denk geldim. Kalabalık korkusu nedeniyle Nobel Edebiyat Ödülü’nü almaya bizzat gidememiş. Kitaba gelecek olursak; ilk sayfalarda konuyu tam anlamıyla çözemedim arkadaşlar. Tuhaf bir anlatımın içine sürüklendim. Sonra tane tane okuyarak ve okuduğum sayfalara geri dònerek az da olsa konuyu kavrayabildim. Fakat anlatım karmaşası baştan sona devam etti. Pes ettim ve öylesine okudum. Dümdüz. Piyanist Erika'nın sadomazoşist dürtüleri sayesinde öğrencisine yaşattıklarını anladım fakat cümle içinde geçen bazı durumlar karmaşık geldi bana. Yoruldum. Çok yoruldum. Yani ne diyebilirim ki. Biraz tuhaf bir kitaptı. Bitince de "Bu kitabı niye aldım ki? diye sordum kendime. Sanırım kitabın bir zamanlar yasaklı olması beni cezbetti.
2023 85. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2023 10:14
Kendinizi mi görmek istiyorsunuz ya da kendinizi mi okumak istiyorsunuz o zaman yazarın satırlarında yolculuğa çıkmanızı tavsiye ederim. Sistem eleştirisini,kadın- erkek ilişkisini,bastırılmış duyguların topluma ve insan hayatına etkilerinin nasıl olduğunu,filtresiz açıkça okumanız mümkün çünkü. Jelinek bir feminist ancak,cinsiyet ayrımı yapmadan erkek ve kadınların toplumdaki rollerini okuyucuyu rahatsız etmeden anlatmak istediğini okuyucuya vermesinden dolayı çok başarılı buldum. Ayrıca, yüzleştiğimiz noktalar çok fazla ve okurken tokat yemiş gibi oluyoruz fakat olgunlaşmış olarak kapatıyoruz kitabın kapağını. Bu da yazarın özgünlüğünde ve kendine has üslubunda gizli... Bir annenin müzik öğretmeni olan kızına yaptığı zülum,psikolojik baskı içerisinde yaşamaya çalışan kızın çok önem verdiğimiz değerlerden biri olan sevgiyi bile farklı tanımış olmasını okuyoruz.Erika' ya göre sevmek acı çekmek çünkü.Acı veren bir insan onu sevdiğini düşünüyor çünkü annesinden böyle öğrenmiş. Ebeveynlerin toplumdaki önemlerini,çocuklarını yetiştirmede ki yerlerini ve sonra ki hayatlarında ki tahripatları,en önemlisi de toplumun çatlak noktalarının nasıl oluştuğunu okuyoruz. O çatlaklardan sızanlar o toplumda yaşayan tüm insanlığı etkiliyor çünkü... Annelik Babalık yapabilecekler çocuk getirsin dünyaya...Yoksa acısını hepimiz çekiyoruz. Sevgiler.
Puan vermedi·288 syf.·
2024 684. kitabı
"Küçüklüğünde bir müzik dâhisi olduğu düşünülen Erika artık otuzlarının sonunda, hâlâ annesiyle beraber yaşıyor ve Viyana Konservatuarı'nda piyano öğretmenliği yapıyor. Annesiyle aynı yatağı bile paylaşan bu kadın, ona ilgi duyduğunu anladığı öğrencilerinden biriyle başladığı sadomazoşist ilişki sayesinde, içindeki tüm saklı arzuları birden serbest bırakacak. Şiddet, haz ve aşk birbirine karışacak.. Piyanist, bir anne ile kızının, bir sanatçı ile âşığın zekice, sivri dilli, muhteşem bır kıtabı okuduk Piyanist Elfriede Jelinek'in en bilinen romanı Piyanist, müziği dinlenmeyip susturulan bedene, kadın ile erkeğin toplumsal rollerine dair tabu yıkan, sarsıcı bir başyapıt." "Feminist şair, oyun yazarı, çevirmen ve romancı Elfriede Jelinek, kalabalık korkusu ve sosyal fobisi nedeniyle 2004 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü almaya bizzat gidememiş ama törende gösterilmesi için kaydedilen videoda, nota sehpasından okuduğu konuşmasında "Lisan bazen kazara bulur yolunu ama yoldan çıkmaz," demişti. Jelinek, Avusturyalı yönetmen Michael Haneke'nin sinemaya da uyarladığı Piyanist'te annesiyle yaşayan, cinselliği bastırılmış piyano öğretmeni Erika Kohut'u anlatıyor. "Jelinek'le ilgili insanı ele geçiren asıl şey, yanlış mutluluk fikirlerinden ibaret bir dünyanın içine böyle isabetli ve keskin biçimde girebilmesi." –Frankfurter Rundschau Keyıfle okuyun Piyanist "
2025 19. kitabı
Okunma: 27 Mart 2025 22:00
Elfriede Jelinek 2004 Nobel Edebiyat Ödülüne layık görülmüş,sosyal fobisi yüzünden ödülü almaya bizzat gitmemiş bir video ile katılım sağlamıştır.Avusturya’nın en ünlü yazarlarından olup eserlerini Almanca yazan ve en çok ödül alan yazarlardan biridir. Piyanist benim yazardan okuduğum ikinci eser.İlki Aşık Kadınlar’dı.Yazar eserlerinde kadın cinselliğini,cinsel taciz,cinsiyetler arası mücadeleyi okuru sarsacak şekilde ele almakta.Aşık Kadınlar da daha güçlü karakterlerle buluşmuştuk Piyanist’te ise yaşamdaki tek görevi piyano öğretmeni olmaktan öteye gidememiş,annesine itaat eden,istediği şeyleri rahatça yapamayan 38 yaşına gelmiş olmasına rağmen hala annesiyle aynı yatağı paylaşan,hastalıklı bir ilişkiye dayalı anne-kız profili görürüz.Anne hiçbir zaman kızı Erika’nın özgürlüğüne saygı göstermemiş. Yazarın yaşam hikayesine baktığımızda kendi çocukluğunun içindeki duygular ve sorunlarla dolu hayatının,kızının müzik kariyeri için yüksek beklentileri olan annesiyle olan ilişkisinin esintilerini de buluruz bu kitapta.Bu anlamda otobiyografik özellikle taşır. Piyanist,yönetmen Mıchael Hanecke tarafından filme çekilmiş ve 2001 Cannes Film Festivalinde en iyi kadın oyuncu ve en iyi erkek oyuncu ödülleriyle buluşmuştur.Türkiye’de gösterime girdiğinde cinsellik içeren bazı sahneleri yüzünden yaş sınırlaması getirilmiştir.Ben kitaptan sonra filmini de izledim elbette,kitabın daha cüretkar yazıldığını söyleyebilirim. Bütün bunları yazarken Erika’nın bastırılmış cinsel duygularından mazoşist yaklaşımından bahsetmeden olmaz elbette.Genc öğrencisi Erika’ya ilgi duyar,Erika ise cinselliği daha çok görsel olarak yaşamaktadır,kendisine dokunmayı bile tercih etmeyen bu dokunuşu garip bir şekilde kendini yaralayarak yapan biridir.Ögrencisi ile temasa geçtiğinde ise ona bir mektup

Elfriede JelinekYazar · 8 kitap
2004 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü almıştır. Jelinek Avusturya'nın Steiermark eyaletinin Mürzzuschlag kasabasında doğdu. Babası II. Dünya Savaşı'ndan sağ kurtulmayı başarmış Çek asıllı birYahudi'ydi. Annesi varlıklı bir Viyana ailesindendi. Küçük yaşlardan itibaren piyano, org, gitar, keman, viyola dersleri aldı. Viyana konservatuarından orgçu olarak mezun oldu. Aynı zamanda Viyana Üniversitesi'nde sanat tarihi ve tiyatro okudu. Genç yaşta şiir yazmaya başladı. İlk eseri Lisas Schatten adlı derleme oldu. 1970'lerin başında Gottfried Hüngsberg ile evlendi. Nobel Ödülü'nü almadan önce Jelinek Almanca konuşulan ülkelerin dışında pek tanınmıyordu. Yazı tarzında geleneksel Avusturya edebiyatı derinden hissedilir ve Avusturyalı yazar Robert Musil'in etkisi görülür.